PUCCINI: MANON LESCAUT –  Félig szcenírozott operaelőadás  négy felvonásban, egy szünettel
Mikor
2024. február 25., vasárnap
19:00-tólvárhatóan 22:00-ig
Hol
Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem,
Budapest
Jegyek
10 900 Ft – 2 900 Ft (Erre az előadásra dinamikus árképzési rendszerben értékesítjük a jegyeket)
Jegyvásárlás


PUCCINI: MANON LESCAUT – Félig szcenírozott operaelőadás négy felvonásban, egy szünettel

Opera/3

Vashegyi György karmester

GIACOMO PUCCINI: Manon Lescaut

Manon Lescaut Monica Zanettin

Lescaut hadnagy Serban Vasile

Des Grieux lovag Andeka Gorrotxategi

Geronte di Ravoir Sebestyén Miklós

Edmondo / Diák Artavazd Sargsyan

Kocsmáros / Őrmester  Pintér Dömötör

Táncmester / Lámpagyújtogató Körmendy Flórián

Énekes Busa Gabriella

Hajóskapitány Gáspár István

zenei munkatárs: Szennai Kálmán

koreográfus: Ungi Krisztián Dávid

videoanimáció: Madarász János „MADÁR”

díszlet: Szendrényi Éva

jelmez: Zoób Kati

játékmester: Gábor Sylvie

rendező: Káel Csaba

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Vashegyi György

A Müpa és a Nemzeti Filharmonikusok közös előadása

 

Az Opera bérlet harmadik estjén a nemzetközi szereplőgárda, a Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar él a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének kínálkozó adottságaival, félig szcenírozott előadásban mutatva be Puccini halhatatlan remekét, a Manon Lescaut-t. A produkció rendezője, Káel Csaba a kezdetektől fogva jól ismeri a terem lehetőségeit, a karmester a vele sok évtizede számos közös munkában együttműködő Vashegyi György.

Amikor a harmincas évei elején járó Giacomo Puccini elhatározta, hogy megzenésíti Prévost abbé 18. századi szerelmes regényét, a Manon Lescaut és Des Grieux lovag történetét, kiadója, Ricordi le akarta beszélni a tervről, hiszen a francia romantikus zeneszerző, Jules Massenet 1884-ben Manon címmel már sikeres operát írt ugyanebből az irodalmi alapanyagból. Puccini azonban makacs volt, vállalta a bukás kockázatát, és megírta a maga Manon Lescaut-ját. A fejlemények őt igazolták: 1893-ban, a torinói ősbemutatón élete első nagy sikerét aratta a művel.

A Nemzeti Filharmonikusok produkciójának címszereplője Monica Zanettin olasz szoprán, aki főként Puccini- és Verdi-szerepekben arat jelentős sikereket. Partnere, a Des Grieux lovagot alakító baszk tenor, Andeka Gorrotxategi Verdi-, Bizet-, Puccini- és Leoncavallo-szerepekben egyaránt kiemelkedő teljesítményt nyújtott az elmúlt évek során Rómától Lausanne-ig és Madridtól Salzburgig. A nemzetközi előadógárda része még a világjáró román bariton, Serban Vasile, a népszerű francia tenor, Artavazd Sargsyan, és több kitűnő magyar énekes – Sebestyén Miklós, Pintér Dömötör, Körmendy Flórián, Busa Gabriella, Gáspár István – is erősíti az előadást. A karmester, Vashegyi György évtizedek óta vezényel operát, többek közt a Magyar Állami Operaház rendszeresen visszatérő vendégművészeként.

Előhang
Puccini: Manon Lescaut
2024. február 25. vasárnap 18:00-18:30

Azt mondják, az igazi hangverseny-látogató felkészülten érkezik a koncertre, hiszen nyilvánvalóan saját ízlése alapján dönti el, mit akar meghallgatni és tudja azt is, mit vár. A Nemzeti Filharmonikusok és a Müpa saját rendezésű előadásaira műsorfüzetet is készít, amely az elhangzó művekről és a fellépő művészekről számos érdekes információt közöl. Azok számára, akik ennél is többre kíváncsiak – nagy külföldi hangversenytermek jól bevált gyakorlatából tanulva – bizonyos hangversenyek előtt Előhang címmel rendezünk mintegy harminc perces műismertetőt, Fazekas Gergely zenetörténész vezetésével. Erre a mindenkori koncert kezdete előtt egy órával, a hangverseny helyszínén kerül sor, melyre a belépés az adott előadásra érvényes jeggyel lehetséges.

100 évesek vagyunk