Nemzeti Énekkar – az évad együttese
Mikor
2020. május 2., szombat
19:30-tólvárhatóan 22:00-ig
Hol
Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem,
Budapest


Nemzeti Énekkar – az évad együttese

A Müpa szervezésében

Alexander Grecsanyinov Vesperás (részlet)
Pertis Jenő Két háromszéki ballada
Vass Lajos ‒ Paul Verlaine Nocturne
Vajda János Hallgass a zenére
***
Carl Orff Carmina burana
Kriszta Kinga szoprán
Horváth István tenor
Szegedi Csaba bariton
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Somos Csaba, Hamar Zsolt karmester

Magyarország egyik legkiválóbb hivatásos kórusa élvonalbeli karigazgatók irányításával, évtizedek óta töretlen igényességgel dolgozik, otthonosan tájékozódva az énekkari irodalom minden területén. A vele szimbiózisban működő zenekar oratorikus estjeinek elmaradhatatlan szereplője, de önálló hangversenyei is emlékezetesek.
A Nemzeti Énekkar Az évad együtteseként a Müpa pódiumára lépve számos egyéb tulajdonsága mellett sokoldalúságát is megmutatja. Jelenlegi karigazgatója, Somos Csaba vezényletével az est első felében a cappella kompozíciókat ad elő, hogy a hangverseny nagyszabású befejező számában, immár a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kíséretével, Hamar Zsolt karmesteri irányításával a 20. század egyik legnépszerűbb oratorikus alkotását szólaltassa meg. Színes paletta, amely lehetővé teszi, hogy a kórus bizonyítsa különféle területeken való jártasságát.
Alekszandr Grecsanyinov, az élete alkonyán Franciaországba, majd az Amerikai Egyesült Államokba emigráló késő romantikus orosz komponista zenéje az orosz ortodox liturgikus zene világába kalauzol, Gyöngyösi Levente és Orbán György művei a jelenkori magyar zeneszerzés legnépszerűbb kórusszerzőinek termését, Vass Lajos finom tollal megírt Nocturne-je a korábbi évtizedek Kodályt követő hazai alkotóinak ízlését képviseli. Az észt Veljo Tormis Kalevala-megzenésítése a történelem előtti idők barbár hangját hozza a Müpa falai közé, Carl Orff erotikus szerelemhimnusza pedig a 20. század első felének ritmusközpontú „archaikus modernségével” szembesít szuggesztíven.

Rendező: Müpa

100 évesek vagyunk