LISZT: KRISZTUS
Mikor
2023. november 26., vasárnap
19:30-tólvárhatóan 22:15-ig
Hol
Pesti Vigadó,
Budapest
Jegyek
4 900 Ft, 3 900 Ft
Jegyvásárlás


LISZT: KRISZTUS

Pászti/1

Somos Csaba karmester

LISZT FERENC: Krisztus – oratórium
(egy szünettel)

Váradi Zita, Szalai Ágnes szoprán

Schöck Atala alt

Szappanos Tibor tenor

Fátrai János bariton

Sebestyén Miklós basszus

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Gyermekkara (karigazgatók: Sapszon Borbála és Sapszon Ferenc)

Szent István Filharmonikusok

Vezényel: Somos Csaba

Liszt legnagyobb alkotása a Krisztus oratórium, melynek jelentősége rendkívüli, ám a művet ritkán halljuk, mert igen terjedelmes, előadóapparátusa is nagy, megszólaltatása különleges erőfeszítést igénylő feladat. Most itt az alkalom: a közönség a Nemzeti Énekkar és a Szent István Filharmonikusok előadásában, kiváló hazai szólisták közreműködésével, a karigazgató, Somos Csaba vezényletével élvezheti a kivételes alkotást – 150 évvel az 1873 novemberében lezajlott magyarországi bemutató után, annak egykori helyszínén, a Pesti Vigadóban.

Liszt 1855-ben kezdett dolgozni nagyszabású oratóriumán, de az opus magnumot csak 1867-ben fejezte be. A zeneirodalom Krisztus életét feldolgozó műveinek sorában az egyik nagy típus a megváltó születésének, a másik Jézus kereszthalálának témáját dolgozza fel. Az első csoportba olyan művek tartoznak, mint Stölzel, Schütz, Bach vagy Saint-Saëns karácsonyi oratóriuma, a másodikba olyanok, mint Bach, Händel, Telemann, Penderecki, Pärt vagy Zombola Péter passiója. Liszt Krisztus oratóriumának különlegessége, hogy témáját a megváltó teljes életéből meríti, melyben a születés és a halál egyként benne foglaltatik – ebben leginkább Händel Messiása tekinthető a darab elődjének. Az oratórium három részből áll: Karácsonyi oratórium, Vízkereszt után, Szenvedés és feltámadás. A mű vokális szólistái: Váradi Zita, Szalai Ágnes, Schöck Atala, Szappanos Tibor, Fátrai János és Sebestyén Miklós olyan énekesek, akik egyforma érzékenységgel fordulnak Liszt érett kori stílusa és a vallásos oratórium átszellemültsége felé. A mű zenekara kiváló vendégegyüttes: a Szent István Filharmonikusok. A produkció karmestere, Somos Csaba 2016 januárja óta áll a Nemzeti Énekkar élén.


Tisztelt közönségünk!

A koronavírus-járvány árnyéka után az idei évad végre nyugodtabb és kiszámíthatóbb környezetet biztosított, így a Nemzeti Énekkar nagyszabású hangversenyei sikerrel megvalósulhattak. Figyelve az Önök visszajelzéseire, szeretnénk folytatni azt a törekvésünket, mely a legsokoldalúbb módon mutatja be együttesünket a jövő évadban is.

A négy hangversenyből álló sorozat első koncertjén Liszt legjelentősebb alkotása szólal meg, egy olyan mű, amely túlmutat egy átlagos oratórium keretein. A Krisztus oratórium az egész egyházi évet magába foglaló gigászi alkotás, melyben a szimfonikus zenekar, a szólisták és természetesen a kórus is óriási szerepet kap. Jómagam évtizedek óta készülök a remekmű vezénylésére, így nagy megtiszteltetés, hogy olyan nagyszerű együttesek társaságában léphetek színpadra, mint a Nemzeti Énekkar és a Szent István Filharmonikusok. Az előadás egyébként szinte napra pontosan a magyarországi bemutató 150. évfordulóján hangzik el, annak hajdani helyszínén, a Vigadóban.

Bérletsorozatunk második hangversenye igazi zenei és akusztikai élménynek ígérkezik, hiszen ezen az estén Rachmaninov Vesperás című a cappella ciklusát énekeljük. Mivel a mű előadásához sajátos hangokra (például kontrabasszusokra) van szükség, örömmel használjuk ki együttesünk különleges adottságait.

A koncertet a Holland Rádió Énekkarának tehetséges fiatal karigazgatója, Benjamin Goodson vezényli.

Nagy öröm számunkra, hogy több év tervezés után végre műsorra tűzhetjük Dvořák ritkán hallható cseh nyelvű kantátáját, melynek címe: A kísértetmenyasszony. A mesebeli ballada énekesei mind Csehországból érkező kiváló művészek, s az est karmestere Tomáš Brauner lesz.

A Pászti bérlet utolsó hangversenye magyar zenével zárja zenés utazásunkat. Ezen az estén Kodály Zoltán Székely fonó című daljátékát hallhatják koncertszerű előadásban. A Nemzeti Énekkar partnere ezúttal is a megalakulásának századik évfordulóját ünneplő Nemzeti Filharmonikus Zenekar.

Művésztársaim és a magam nevében is szeretettel várjuk Önöket a 2023/2024-es évad Pászti bérletének hangversenyein!

Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója

100 évesek vagyunk