Kocsis Zoltán emlékkoncert
Mikor
2018. november 6., kedd
19.30-tól
Hol
Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem,
Budapest
Jegyek
5.200 Ft – 4.300 Ft – 3.600 Ft – 2.900 Ft – 2.100 Ft
Jegyvásárlás


Kocsis Zoltán emlékkoncertAntal Mária Az Áramlat
Chopin f-moll zongoraverseny, op. 21.
Rachmaninov Harangok
Balga Gabriella szoprán
Fekete Attila tenor
Anatolij Fokanov bariton
Boros Misi zongora
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Hamar Zsolt karmester

A Nemzeti Filharmonikusokat majdnem két évtizeden át vezető egykori főzeneigazgatójára, Kocsis Zoltánra emlékeznek együttesei, halála napján. Chopin húszesztendősen írta és mutatta be Varsóban örök szépségű zongoraversenyét, amelyet a nemrég még csodagyerek, mára kamaszkorba ért Boros Misi előadásában hallhatunk. Vele ellentétben Antal Mária nevét bizonyára kevesen ismerik; Nagy Britanniában élő zeneszerző, aki a Zeneakadémián szerzett diplomát. Itt elhangzó kompozícióját Csíkszentmihályi Mihály ma már klasszikus munkája, a Flow-élményről írt könyve és gondolatai ihlették; a darab műfajilag talán a szimfóniához áll legközelebb, tételeinek címe pedig: Fókusz, Világosság és Időtlenség, Eksztázis. A koncert második részében felcsendülő mű szerzőjének magyarországi ismertségét különösen a szívén viselte Kocsis Zoltán; Rachmaninov 1913-ban komponált, de méltatlanul keveset játszott Harangok című műve nagyszabású kórusszimfónia négy tételben, az utolsóban a gyász megrendítő harangkondulásaival. Az Edgar Allan Poe versére készült alkotás megszólaltatásában a Nemzeti Énekkar mellett nagyszerű énekes szólisták működnek közre.

A koncertet 18.00 órai kezdettel vetítés előzi meg, amelyen „Bartók színpadi művei Kocsis Zoltán vezényletével” címmel a Művészetek Palotája dokumentumfilmjét tekinthetik meg a koncertjeggyel rendelkezők. A felvételen Bartók „A Kékszakállú herceg vára” című operája látható Káel Csaba rendezésében, közreműködik Szántó Andrea, Bretz Gábor, és Mécs Károly, valamint „A csodálatos mandarin” című pantomimje, amelyben a Pécsi Balett táncművészei közreműködnek Vincze Balázs koreográfiájával. A Nemzeti Filharmonikusokat Kocsis Zoltán vezényli.

Bartók színpadi művei Kocsis Zoltán vezényletével – a Müpa dokumentumfilmje

 

Bartók: A kékszakállú herceg vára

Szövegkönyv: Balázs Béla

Rendező: Káel Csaba

Judit: Szántó Andrea

Kékszakállú: Bretz Gábor

Prológus: Mécs Károly

Közreműködik:  Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Kocsis Zoltán

 A csodálatos mandarin

Szövegkönyv: Lengyel Menyhért

Koreográfus: Vincze Balázs

Közreműködnek a Pécsi Balett művészei,

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Kocsis Zoltán

Bartók Béla egyfelvonásos operájának és pantomimjének minden premierjét különös érdeklődés kíséri. Mindkét alkotás a férfi és nő kapcsolatának megfejthetetlen rejtelmeit, mélységeit boncolgatja, amit igen sokféle értelmezésben lehet színpadra állítani. Káel Csaba rendezése Kékszakállú és Judit találkozásának lélektani megközelítését választotta, a szerzők, Balázs Béla és Bartók Béla eredeti szándéka szerint. A táncjáték esetében a koreográfus, Vincze Balázs a mandarin figurájából bontja ki a leküzdhetetlen vágy allegorikus ábrázolását a rejtélyes férfi és az erotikus táncával csábító lány sorsának beteljesedéséhez. A bartóki életmű leghivatottabb interpretálója, Kocsis Zoltán szinte újra értelmezve a partitúrát, a szerző minden szándékát követve vezényelte az előadást. Kocsisnak, aki életét Bartók művészetének szentelte, ez volt az utolsó előadása a Müpában. A műsort bevezető dokumentumfilmben az alkotók és Kocsis Zoltán elemzik a műveket.

A film rendezője Várbiró Judit.

Műsorvezető: Bősze Ádám

100 évesek vagyunk