IMA ÉS FOHÁSZ – A Nemzeti Énekkar koncertje
Mikor
2024. november 19., kedd
19:30-tólvárhatóan 21:30-ig
Hol
Pesti Vigadó,
Budapest
Jegyek
5 900 Ft / 4 900 Ft
Jegyvásárlás


IMA ÉS FOHÁSZ – A Nemzeti Énekkar koncertje

Pászti bérlet / 1

HEINRICH SCHÜTZ: An den Wassern zu Babel, SWV 37
ANDREAS HAMMERSCHMIDT: Ach Jesus stirbt
JOHANN MICHAEL BACH: Nun hab ich überwunden

Művészeti vezető: Gavodi Zoltán, a Nemzeti Énekkar tenor szólamának művésze

FRANZ SCHUBERT: Gebet, D. 815
FRANZ SCHUBERT: Gott im Ungewitter, D. 985

Művészeti vezető: Bizják Dóra (zongora), a Nemzeti Énekkar korrepetitora, alt szólamvezetője

SZERGEJ RACHMANINOV: Aranyszájú Szent János liturgiája – 3., 8. tétel

Művészeti vezető: Viszló István, A Nemzeti Énekkar tenor szólamának művésze

HORVÁTH MÁRTON LEVENTE: O salutaris hostia
CSEMICZKY MIKLÓS: Pater Noster
ORBÁN GYÖRGY: 90. genfi zsoltár
ORBÁN GYÖRGY: 150. genfi zsoltár

Művészeti vezető: Fekete Andrea, a Nemzeti Énekkar szoprán szólamvezetője és Kálmán László, a Nemzeti Énekkar karigazgató-helyettese

A Nemzeti Énekkar hangversenyének története van: a koncertet korábban egyszer már műsorra tűzték, ám az esemény a koronavírusjárvány miatt nem a megszokott keretek között valósult meg: élő közvetítésben láthatták-hallhatták az érdeklődők. Közös örömünk, hogy most újra műsorra kerülhetett! Az est során német, osztrák, orosz és magyar egyházi zene szólal meg: zsoltárok és más vallásos szövegek a cappella megzenésítései Heinrich Schütz, Andreas Hammerschmidt és Johann Michael Bach, Schubert és Rachmaninov, Horváth Márton Levente, Csemiczky Miklós és Orbán György terméséből. Érdekesség, hogy a produkciókat a kórus művészei tanították be.

Nagyobbrészt különlegességek követik egymást a Nemzeti Énekkar zsoltárok és más vallásos szövegek megzenésítéseiből összeállított a cappella estjének műsorán, hiszen nem minden nap kínálkozik lehetőségünk Heinrich Schütz, Andreas Hammerschmidt vagy Johann Michael Bach műveit hallani. De Franz Schubert kóruskompozíciói is ritkán bukkannak fel a hangversenyprogramokon, nem is beszélve Rachmaninov Aranyszájú Szent János liturgiája című alkotásáról – amelynek ezúttal 3. és 8. tétele szólal meg –, vagy magyar zeneszerző kortársaink, Horváth Márton Levente, Csemiczky Miklós és Orbán György terméséről. Fontos eleme a programnak a változatosság, amely mind a – német, osztrák, orosz és magyar – szerzők nemzetisége, mind a muzsikák által képviselt korszakok területén érvényesül: hallunk kórusművet a XVII., a XIX., a XX. és a XXI. század zenéjének képviseletében. Fontos újdonság, hogy ezúttal a produkciókat maguk a kórus művészei tanították be. A koncert minden fejezetének van egy-egy „felelőse”: a különböző műsorrészek megszólaltatására Gavodi Zoltán, Bizják Dóra, Viszló István, Fekete Andrea, illetve Kálmán László művészeti vezetésével készült fel a Nemzeti Énekkar.

100 évesek vagyunk