GLAGOLITA MISE
Mikor
2022. október 18., kedd
19:30-tólvárhatóan 21:20-ig
Hol
Pesti Vigadó,
Budapest
Jegyek
4 900 Ft, 3 900 Ft
Jegyvásárlás


GLAGOLITA MISE

Pászti bérlet / 1

Kovács János karmester

A hangversennyel a Nemzeti Filharmonikus Zenekar 110 éve született, legendás koncertmestere, Tátrai Vilmos emléke előtt tisztelgünk.

Antonín Dvořák: Hazám-nyitány, op. 62
Anton Bruckner: Te Deum

***
Leoš Janáček: Glagolita mise

Pasztircsák Polina szoprán
Schöck Atala alt
Fekete Attila tenor
Kovács István basszus 

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Kovács János

Két cseh különlegesség között egy nagyszabású osztrák mű, mely szintén ritka vendég a hangversenytermekben. Dvořák, Bruckner, Janáček – a 19. század és a századforduló alkotói. Egy hazaszeretettől áthatott szimfonikus darab és két egyházi opus. A koncert lehetőséget ad arra, hogy a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Nemzeti Énekkarral együtt lépjen fel, a karmester, Kovács János nemcsak minden műfajban otthonos, de a vokális zenének hatalmas  operai tapasztalata révén  különösen értő tolmácsa.

Josef Kajetán Tyl cseh drámaíró, a cseh himnusz szerzője: róla szól František Ferdinand Šamberk drámája. Dvořák ehhez írt kísérőzenét 1881/82-ben – ennek része a Hazám-nyitány. A Wagner-követő Anton Bruckner szimfóniaszerző volt, de liturgikus műveket is komponált: ezek legsikeresebbje a Te Deum (1885). Janáček különleges hangzású és harmóniavilágú Glagolita (ószláv) miséjét (1926) a pánszláv eszme apoteózisának tekintik.

Pasztircsák Polina, Schöck Atala, Fekete Attila és Kovács István olyan élvonalbeli – idehaza és külföldön egyaránt jelentős elismerést arató – énekesek, akik operai sikereik mellett a koncertpódiumon is gyakran megjelennek. Kovács János (1951) az egyik legtöbbet foglalkoztatott magyar karmester. A budapesti Zeneakadémián Kórodi András növendéke volt. Régi és szoros szálak fűzik a Magyar Állami Operaházhoz és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarához. A Nemzeti Filharmonikusokkal való együttműködése is sok évtizede gyümölcsöző.

100 évesek vagyunk