Beethovennel a szabadban – 2022
Mikor
2022. július 16., szombat
19:00-tólvárhatóan 21:00-ig
Hol
Brunszvik-kastély parkja,
Martonvásár
Jegyek
2 500 Ft, 3 500 Ft, 4 500 Ft
Elfogyott


Beethovennel a szabadban – 2022

A Nemzeti Filharmonikusok hangversenyei Martonvásáron

Török Levente karmester

(esőnap: július 17.)

ESŐSZABÁLYZAT

Műsor:

VI. (F-dúr, „Pastorale”) szimfónia, op. 68
Ah! Perfido – koncertária, op. 65
VIII. (F-dúr) szimfónia, op. 93

Horti Lilla – szoprán

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Török Levente

Idén nyáron Beethoven páros sorszámú szimfóniái csendülnek fel Martonvásár kastélyparkjában. A harmadik koncerten két F-dúr mű keretez egy vokális kompozíciót. Az 1808-ban elkészült VI. („Pastorale”) szimfónia a 19. század programzenéinek elődje: a komponista a partitúrában valamennyi tétel elején megfogalmazza, hogy a zene milyen események hangulatát idézi fel. A derűs darab a falusi élet szépségét, ember és természet harmóniáját dicsőíti. Könnyedségével az 1812-ben keletkezett VIII. szimfónia a súlyos és erőteljes V., VI. és VII. után átmeneti visszatérés a klasszikus hagyományokhoz. Az Ah! Perfido (Ó, hűtlen) hangversenyária színpadi jelenet: Beethoven a 18. század híres librettistája, Pietro Metastasio Achille in Sciro című szövegkönyvének részletét zenésítette meg 1796-ban a cseh szoprán, Josepha Duschek számára.

A számos versenyen sikerrel szerepelt Horti Lilla a fiatal magyar énekesgeneráció kiemelkedő tehetségű tagja. Török Levente a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen végzett, 2018 óta az Ulmi Színház első karmestere, 2021 nyarán pedig megnyerte a valenciai Llíria 1. Nemzetközi Karmesterversenyét.

Páros számok derűje

„Tud a matematika olyan jelenségről, mely szerint a páros számok vidámabbak, mint a páratlanok? Aligha, sőt állítólag az ókori rómaiak szerint a páros számok balszerencsét jelentenek. Az idei martonvásári nyár Beethoven-programjaiban a nagy és súlyos, komoly mondanivalójú, „világmegváltó” páratlan szimfóniák: a Hős előtt tisztelgő Harmadik, a Sorssal viaskodó Ötödik, a Tánc apoteózisát zengő Hetedik, az Örömöt megéneklő, mámoros Kilencedik helyett ezúttal a könnyedebb párosak – a Második, a Negyedik, a Hatodik és a Nyolcadik – játékosságát és derűjét idézzük. A három kiváló művész, Antal Mátyás, Kocsár Balázs és Török Levente a magyar karmesterek három eltérő generációját képviseli, a szólisták a hazai énekes és hangszeres előadó-művészet legjobbjai. Várjuk Önöket Beethoven-muzsikával, három gyönyörű nyári estén, a martonvásári Brunszvik-kastély parkjának lombjai alatt! Remélem, a rómaiaknak nem lesz igazuk, nem fog esni az eső.”

Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója

Tájékoztatjuk Kedves Közönségünket, hogy a Beethovennel a szabadban 2022 koncertekre szóló érvényes belépőjeggyel, a Martonvásári Kastélypark területére 18 órától léphetnek be díjmentesen. Ezt megelőzően, a park területére szóló belépőjegyet az Agroverzum Tudományos Élményközpontban vásárolhatnak. Részletek: https://agroverzum.hu/latogatasinformaciok/#jegyarak. A koncertek 19 órakor kezdődnek. Jó szórakozást kívánunk!

100 évesek vagyunk