Beethovennel a szabadban – 2022
Mikor
2022. július 9., szombat
19:00-tólvárhatóan 21:00-ig
Hol
Brunszvik-kastély parkja,
Martonvásár
Jegyek
2 500 Ft, 3 500 Ft, 4 500 Ft
Elfogyott


Beethovennel a szabadban – 2022

A Nemzeti Filharmonikusok hangversenyei Martonvásáron

Antal Mátyás karmester

(esőnap: július 10.)

ESŐSZABÁLYZAT

Műsor:

Prométheusz-nyitány, op. 43
C-dúr („Kismartoni”) mise, op. 86
(B-dúr) szimfónia, op. 60

Bakonyi Anikó – szoprán
Megyesi Schwartz Lúcia – alt
Szappanos Tibor – tenor
Kovács István – basszus

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Antal Mátyás

Beethoven 1801-ben balettzenét komponált az olasz koreográfus, Salvatore Vigano librettójára, Prométheusz teremtményei címmel – ennek derűs bevezető zenéje a Prométheusz-nyitány. A hat évvel később keletkezett C-dúr („Kismartoni”) mise a zeneszerző és a magyar nemesség kapcsolatának dokumentuma: a mű II. Esterházy Miklós herceg megrendelése nyomán keletkezett, s kismartoni ősbemutatóját sértő jelenet követte. A herceg, nem lelkesedvén a haydni misekomponálás hagyományaitól elforduló műért, így szólt a zeneszerzőhöz: „No de kedves Beethovenem, mit művelt már megint?” Az 1806 nyarán keletkezett IV. szimfónia folytatja a páros számú szimfóniáknak a II. szimfónia által megkezdett hangvételbeli vonulatát: szellemesség, energia és könnyedség jellemzi.

A mise négy szólistája, Bakonyi Anikó, Megyesi Schwartz Lúcia, Szappanos Tibor és Kovács István a hazai vokális előadóművészet élvonalát képviseli. A koncert karmestere, Antal Mátyás szorosan kapcsolódik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar együtteseihez: a zenekarnak évtizedekig fuvolaművésze, a kórusnak negyedszázadon át karnagya volt.

Páros számok derűje

„Tud a matematika olyan jelenségről, mely szerint a páros számok vidámabbak, mint a páratlanok? Aligha, sőt állítólag az ókori rómaiak szerint a páros számok balszerencsét jelentenek. Az idei martonvásári nyár Beethoven-programjaiban a nagy és súlyos, komoly mondanivalójú, „világmegváltó” páratlan szimfóniák: a Hős előtt tisztelgő Harmadik, a Sorssal viaskodó Ötödik, a Tánc apoteózisát zengő Hetedik, az Örömöt megéneklő, mámoros Kilencedik helyett ezúttal a könnyedebb párosak – a Második, a Negyedik, a Hatodik és a Nyolcadik – játékosságát és derűjét idézzük. A három kiváló művész, Antal Mátyás, Kocsár Balázs és Török Levente a magyar karmesterek három eltérő generációját képviseli, a szólisták a hazai énekes és hangszeres előadó-művészet legjobbjai. Várjuk Önöket Beethoven-muzsikával, három gyönyörű nyári estén, a martonvásári Brunszvik-kastély parkjának lombjai alatt! Remélem, a rómaiaknak nem lesz igazuk, nem fog esni az eső.”

Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója

Tájékoztatjuk Kedves Közönségünket, hogy a Beethovennel a szabadban 2022 koncertekre szóló érvényes belépőjeggyel, a Martonvásári Kastélypark területére 18 órától léphetnek be díjmentesen. Ezt megelőzően, a park területére szóló belépőjegyet az Agroverzum Tudományos Élményközpontban vásárolhatnak. Részletek: https://agroverzum.hu/latogatasinformaciok/#jegyarak. A koncertek 19 órakor kezdődnek. Jó szórakozást kívánunk!

100 évesek vagyunk