Bartók A kékszakállú herceg vára/A csodálatos mandarin – bemutató
Mikor
2016. október 7., péntek
19.30 - 21.30-tól
Hol
Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem,
Budapest
Jegyek
2400 Ft, 3100 Ft, 3800 Ft, 4700 Ft, 5900 Ft
Jegyvásárlás


Bartók A kékszakállú herceg vára/A csodálatos mandarin – bemutató

CAFe Budapest Fesztivál nyitókoncertje

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára, op. 11
Bartók A csodálatos mandarin – balett Sz. 73, BB 82
Bretz Gábor basszus
Pécsi Balett
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Kocsis Zoltán karmester

A 17. századi francia meseíró, Charles Perrault La Barbe bleue című története nyomán megismert, korábbi feleségeit lakat alatt tartó, titokzatos és magányos Kékszakáll sokféle értelmezést megélt már az évek során. Az előadást rendező Káel Csabát azonban ezek közül is a szerző szándékaihoz legközelebb álló, lélektani megközelítés inspirálta. „Bartók szellemében próbáljuk bemutatni, hogy a férfi-nő kapcsolatok változó minősége hogyan akadályozza, követi egymást, miközben Judit Kékszakáll képzeletén keresztül szeretne a herceg szívéhez eljutni.”

A mű egyfajta átmenetet képez az opera és a koncertdarab között, ami remekül illeszkedik a hangversenyteremben bemutatott, félig vagy inkább különlegesen szcenírozott operaelőadások sorába.

Az előadás második felében ugyancsak A kékszakállú herceg vára díszletei közt mutatja be A csodálatos mandarin friss koreográfiáját Vincze Balázs. A rendező-koreográfust, aki táncművészként maga is alakította a csavargók egyikét, elsősorban a Mandarin rejtélyes figurája és motivációi foglalkoztatják.

100 évesek vagyunk