A Nemzeti Énekkar felvidéki koncertje Nádszegen
Mikor
2019. június 7., péntek
19:00-tól
Hol
Szent István római katolikus templom,
Nádszeg
Jegyek
Ingyenes


A Nemzeti Énekkar felvidéki koncertje NádszegenPater noster (a Krisztus című oratóriumból)
Felix Mendelssohn-Bartholdy Hör’ mein Bitten!
Felix Mendelssohn-Bartholdy Richte mich, Gott (43. zsoltár)
Liszt Ferenc – Kocsis Zoltán Ave Maria
Kodály Zoltán Miserere
Tóth Péter Bánat-erdő
Beischer-Matyó Tamás Čierny havran
Orbán György Zsoltárfeldolgozások
Kodály Zoltán Jézus és a kufárok
Bizják Dóra alt
Széll Cecília szoprán
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Kocsis-Holper Zoltán karmester

A művekről röviden:

Liszt Ferenc Pater noster című orgonás kórusműve a komponista egyik legjellemzőbb egyházi alkotása, maga a zeneszerző is nagyon szerette, ezért – pár évvel később – Krisztusról írt nagyszabású oratóriumába is beillesztette.

A romantika jellegzetes egyházi darabjai kötődnek Felix Mendelssohn-Bartholdy nevéhez. Ezen a koncerten két művét, a Hör mein Bitten (Halld meg kérésemet, Uram – 55. zsoltár) és a Richte mich Gott (Ítélj meg Uram – 43. zsoltár) kezdetű motettáját adjuk elő, az előbbiben a szoprán szólót az Énekkar művésze, Széll Cecília énekli.

Kodály Zoltán Miserere (50. zsoltár) című műve ifjúkori gyöngyszem, romantikus hatásokkal. A zeneszerző eredetileg háromtételesre tervezte alkotását, de végül csak az első tétel készült el. Azonban így is gyönyörű, teljes kompozíció született. Kétkórusossága és nehézségi foka miatt ritkán hallható a koncerttermek műsorán.

Kovács Zoltán Ave Maria – Kovács Zoltán a mai fiatalabb generáció jelentős alkotója, a mű több éve az Énekkar repertoárján szerepel.

Tóth Péter a Bánat-erdő c. kórusművét a Nemzeti Énekkarnak és karnagyának, Somos Csabának írta 2018-ban. Az ősbemutató tavaly szeptemberben volt a Pesti Vigadóban, most hangzik el a mű második és harmadik alkalommal. Tóth Péter az egyik „legtöbbet énekelt” mai kóruskomponista, ezen darabja magyar népi szövegekre íródott.

Beischer-Matyó Tamás Čierny havran című művét 2016-ban a KÓTA felkérésére alkotta meg a Bartók Évhez kapcsolódva. Már az ősbemutatót is Kocsis-Holper Zoltán vezényelte, és a darab azóta most hangzik el először. Szövege egy ismert szlovák népdal. Beischer-Matyó Tamás az Énekkar egyik kedvenc kortárs komponistája, több művét sikerrel adtuk elő.

Orbán György Három genfi zsoltára visszatérő darab a repertoárunkon, többször megszólalt már a határon túli koncertjeinken. Ezúttal a 90. és 150. genfi zsoltár hangzik fel. A Nemzeti Énekkarnak és korábbi karnagyának, Antal Mátyásnak íródott zongorakíséretes zsoltárfeldolgozások, különleges hangzású, izgalmas darabok.

A koncert záró száma Kodály Zoltán Jézus és a kufárok című kórusműve, a zeneszerző egyik legnépszerűbb, monumentális alkotása. A hangversennyel egyben Kodály felvidéki kötődése iránt is tisztelgünk, aki gyermekkora legmeghatározóbb éveit töltötte itt.

A koncertet Kocsis-Holper Zoltán, a Nemzeti Énekkar másodkarnagya vezényli, zongorán/orgonán az Együttes állandó korrepetitora, Bizják Dóra működik közre.

100 évesek vagyunk