A jégmezők lovagja
Mikor
2021. november 25., csütörtök
19:30-tólvárhatóan 21:20-ig
Hol
Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem,
Budapest
Jegyek
2 500 Ft, 3 500 Ft, 4 000 Ft, 4 500 Ft, 5 500 Ft
Jegyvásárlás


A jégmezők lovagja

Kobayashi bérlet / 1

A hangversenyt élőben követhetik a Müpa honlapján, Facebook odalán, valamint YouTube-csatornáján.

Dmitrij Sosztakovics: V. (d-moll) szimfónia, op. 47
***
Szergej Prokofjev: Alekszandr Nyevszkij – kantáta, op. 78

Schöck Atala alt

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Alekszandr Szladkovszkij

Két 20. századi orosz kortárs, mindketten megszenvedték a szovjetrendszert, újra és újra áldozataivá válva a diktatúra „kultúrpolitikájának”. Prokofjev, aki az érvényesülés reményében tért vissza Nyugatról hazájába, ezt a művét eredetileg filmzeneként komponálta Eizenstein alkotásához, A jégmezők lovagjához. Sosztakovics V. szimfóniája zenekari termésének egyik legjelentősebb darabja. A koncert orosz-tatár karmestere legsajátabb területén mozog e két alkotást vezényelve.

A Nyevszkij-kantátát Prokofjev 1938/39-ben írta, az V. szimfóniát Sosztakovics 1937-ben, a két mű tehát ugyanazt az időszakot reprezentálja. A héttételes kantáta megalkotásakor Prokofjev megőrizte a történelmi összecsapást illusztráló filmzene pátoszát, dús hangzását, széles gesztusait. Emellett a máskor szögletes, ironikus, szarkasztikus Prokofjev ebben a művében erőteljes szláv hangot üt meg népies-nemzeties kolorittal, olyannyira, hogy sokszor úgy érezzük, a mű stiláris gyökerei Muszorgszkijig érnek az orosz múlt talajában. Sosztakovics V. szimfóniája a zeneszerző egyik igazi, nagy sikere, ám a rendkívüli szuggesztivitású és erejű, négytételes művet másképp értelmezte a közönség, és másképp a politikai szólamokban gondolkodó, hivatalos kritika. A mintegy félórányi ovációval fogadott leningrádi premier hallgatói (akik közül sokan sírtak a mű Largo tétele közben) a sztálini terrort elszenvedők jajkiáltásaként értelmezték a darabot, míg a hivatalos elemzők „a szovjet ember személyiségfejlődésének folyamatát” vélték kiolvasni e szimfonikus „Bildungsroman”-ból. A koncert karmestere, a taganrogi születésű, ötvenhat éves Alekszandr Szladkovszkij a Tatársztáni Nemzeti Szimfonikusok művészeti vezetője.

„Kedves Barátaim!

Örömmel köszöntöm a klasszikus zene szerelmeseit a Nemzeti Filharmonikusok »A jégmezők lovagja« című koncertje előtt. Nagy öröm számomra, hogy az egyik legjobb zenekarral léphetek fel, Európa egyik legcsodálatosabb fővárosában, Budapesten, Magyarország zenei életének központjában. Külön megtiszteltetés számomra, hogy ilyen professzionális művészekkel oszthatom meg a színpadot, és szimbolikus jelentőséggel bír számomra az is, hogy a múlt század klasszikus zenéjének titánjai: Szergej Prokofjev és Dmitrij Sosztakovics – két kiváló orosz zeneszerző – műveinek előadásában vezényelhetem a zenekart.

Sosztakovics neve nagy jelentőséggel bír a Tatár Köztársaság Nemzeti Szimfonikus Zenekara számára is, melyet közel tizenkét éve vezetek, és amelynek 1966-os alapításában Dmitrij Sosztakovics döntő szerepet játszott. 2017-ben Sosztakovics összes szimfóniáját és versenyművét vettük lemezre, így tisztelegve a nagy zeneszerző előtt.

Prokofjev és Sosztakovics műveinek előadása minden alkalommal büszkeséggel és örömmel tölt el. Már nagyon várom a budapesti koncertünket! Ezekben a nyugtalan időkben, amelyeket az elmúlt évben mindannyian átéltünk, a magasrendű klasszikus zene varázslatos ereje minden eddiginél fontosabbnak bizonyul. Inspirációt kívánok a koncert minden közreműködőjének, és felejthetetlen élményeket a közönségnek!”

Alekszandr Szladkovszkij

100 évesek vagyunk