Ez történt


Kocsisék a Prágai Tavaszon

2010. 05. 28.


Kedden indul a Nemzeti Filharmonikusok Zenekara Prágába, hogy két év szünet után újra sikert arasson a Smetana teremben.

 

Az 1946-ban alapított fesztivál ismertette meg a közönséggel az akkori fiatalokat; Szvjatoszlav Richtert, Msztyiszlav Rosztropovicsot, itt vezényelt először Európában Leonard Bernstein. No és itt ismerte meg a cseh közönség Ferencsik Jánost is! Méltó utódja, Kocsis Zoltán már többször volt a Prágai Tavasz vendége a Nemzeti Filharmonikusokkal, nemsokára, június 2-án újra a Smetana teremben muzsikálnak.

 
Bartók Béla Táncszvitje után Ránki Dezső a szerző 3. zongoraversenyét játssza, majd az a Gustav Mahler szimfónia csendül fel, amelynek bemutatója Budapesten volt 1889. november 20-án. Mahler, aki akkoriban az Operaház igazgatója volt, természetesnek tartotta, hogy új műve a magyar fővárosban hangozzék el először. A gúnyrajzzal, és a kritikusok fanyalgásával kísért bemutató nem vette el Mahler kedvét, a hatalmas művet mégis „megkurtította”; elhagyta belőle a második tételt. Napjainkban ezt a változatot játsszák gyakrabban, de Prágában az un. Blumine tétel is felcsendül, tehát az ősbemutatón elhangzott verzió hangzik el.

 

A Nemzeti Filharmonikusok, Kocsis és Ránki mellett idén a fesztivál vendége többek között Radu Lupu, Anne-Sophie Mutter, Murray Perahia, és André Previn a Szt.Martin in the Fields Kamarazenekarral.
 

100 évesek vagyunk