Ez történt


Kocsisék a Prágai Tavaszon – koncert után

2010. 06. 03.


Fotó: Ivan Malý, www.festival.cz

Régi kedves vendégként fogadta Európa egyik legszínvonalasabb zenei fesztiválján, a Prágai Tavaszon a Smetana terem közönsége a Nemzeti Filharmonikusokat Kocsis Zoltánnal, és Ránki Dezsővel.

 

A szerda esti koncert után, éjjel „jelentette” Kocsis Zoltán Prágából:

 

„A karmesteri pálca helyett most már egy pezsgőspoharat emelek a magasba, mert mindenki koccintani akar velünk. Hosszú percekig zúgott a taps Mahler I., Titán szimfóniájának szenvedélyes 5. tétele után. Érezhetően azért is hálás volt a közönség, mert a magyarországi ősbemutatón elhangzott öttételes verziót játszottuk, a ritkán hallható Blumine tétellel. Az első részben pedig nagy örömmel fogadták Ránki Dezsőt, aki Bartók élete utolsó hónapjaiban írt 3. zongoraversenyét játszotta megrendítő erővel. Jól összeszokott páros vagyunk, a zenekar pedig ma este is ’mindent beleadott’ azon a pódiumon, ahol előttünk Radu Lupu, Anne-Sophie Mutter, Murray Perahia játszott, utánunk pedig André Previn lép fel a Szt.Martin in the Fields Kamarazenekarral.

 

Ritkán vagyok teljesen elégedett, de holnap nagyon jó szívvel indulok haza, ahol már a Nemzeti Filharmonikusok nyári fesztiváljára, Martonvásárra készülünk.”

100 évesek vagyunk