Ez történt


Klasszikus különlegességek autentikus előadókkal

2012. 09. 28.


A Nemzeti Filharmonikusok visszatérő vendége Boris Berezovsky, a nagy múltú orosz zongoraiskola képviselője, az orosz zongorazene ma élő egyik legelismertebb és leghitelesebb előadója. A negyvenhárom éves művészt annak a szokatlan hangnemű zongoraversenynek a szólistájaként hallhatjuk, amellyel a ma leginkább Kardtáncáról ismert Aram Hacsaturján az első feltűnést keltette Nyugat-Európában, 1936-ban. Az orosz zene ügyét szívén viselő Boris Berezovsky az erőteljes ritmikájú, különleges dallamokban bővelkedő versenyművet lemezre is vette, 2006-ban, kivívva a szakma és a közönség elismerését. A koncert másik különlegessége Richard Strauss, a Hacsaturján zongoraversennyel egy időben, Stefan Zweig szövegkönyvére íródott, 1935-ben bemutatott vígoperájának, A hallgatag asszonynak fergeteges előjátéka. A hangverseny második részében egy mára klasszikussá vált remekművet, Csajkovszkij IV. szimfóniáját hallhatjuk, gyönyörű dallamokkal, magával ragadó drámai erővel.

 

Dmitri Liss orosz karmestert egyesek Leonard Bernsteinhez hasonlítják, mint aki a világ legjobb Csajkovszkij és kortárs zenei előadói között van, és aki külön érzékkel rendelkezik a fiatalokkal való foglalkozáshoz.

 

Az Uráli Filharmonikus Zenekarnak művészeti vezetője és fő karigazgatója nem először áll színpadra Boris Berezosky-val, így a közönség különleges, autentikus zenei élményre számíthat.

 

 

Boris Berezovsky-val telefonos interjút készítettünk:

 

„A Hacsaturján zongoraverseny az én ötletem volt, és őszintén azt hiszem igazán jó ötlet volt. Mindig fontos, hogy reflektorfénybe helyezzünk olyan elfeledett műveket, mint ez a zongoraverseny. Ez a mű ezt tényleg megérdemli.”

 
A teljes interjút facebook oldalunkon olvashatják: www.facebook.hu/nemzetifilharmonikusok
 

100 évesek vagyunk