Ez történt


Kiskarácsony, nagykarácsony

2012. 12. 12.


„Utazás időben és térben a népszerű karácsonyi dalocska segítségével…”

Egy egészen icipici karácsony…

 

 

„Karácsonykor Jézus születése, a szeretet ünneplése mellett ősi népszokásként a téli napfordulót is ünnepeljük – amint teszik ezt sok más országban is.
Az ünnep közeledtével valahogy eszembe jutott a Kiskarácsony című dallam, hisz mindenki énekli ezt a dalt, de komoly leírás nem olvasható annak eredetéről. Volly István, a neves néprajzkutató – egyébként jó ismerőse Bartóknak és Kodálynak is – azt írja, hogy egyértelműen magyar dal. Rengeteg izgalmas dolgot fedezhetünk fel benne. Megpróbáltam ezt a dalocskát körüljárni, közben számtalan ötletem támadt; asszociációk végtelen sorára serkenti az embert, és más témákkal, ugyanolyan vagy hasonló struktúrájú dalokkal is kapcsolatba hozható. Az előadás igen nagy együttest kíván – nem egy különleges hangszert is felvonultat -, valamint betekintést enged számos zenei stílusba. Ha a zene maga nemzetközi nyelv, akkor ez a kis dalocska is éppúgy tud egy ausztrálhoz szólni, mint egy grönlandi inuithoz vagy pigmeushoz.
Mindenesetre ha a hallgatók csak fele annyira jól fognak szórakozni, mint ahogyan én szórakoztam a darab kimunkálása alatt, akkor már megérte, akkor már vidáman kezdődhet az ünnep!

Kocsis Zoltán, 2010 Karácsonyán

 

100 évesek vagyunk