Ez történt


Kilenc bérletet kínálnak a Nemzeti Filharmonikusok az új évadra

2018. 03. 27.


az MTI beszámolója a mai sajtótájékoztatóról

 

Kilenc bérletet kínálnak a Nemzeti Filharmonikusok (NF) a 2018/2019-es évadra, amelyben újdonságot jelent a Nemzeti Énekkar önálló bérlete, a Tükörtermi esték elnevezésű Haydn-sorozat, valamint a kortárs zene és a dzsessz világát összekötő Gin-tonic bérlet.

A legmagasabb rendű innovációs műhellyé vált a Nemzeti Filharmonikusok társulata, amely mérföldkőhöz érve új irányt vesz a következő évadban és továbbérleli a befektetett munkát – hangsúlyozta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az évadot bemutató keddi sajtótájékoztatón Budapesten. Kiemelte, hogy az együttes a kulturális alapellátásban szerepet vállalva nyit a szélesebb társadalmi körök felé, emellett új bérletformákkal és új perspektívákkal várják szeptembertől a közönséget. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy négy évre visszatekintve az állami támogatás mintegy 1 milliárd 850 millió forint volt, amelyet tavaly a kormányzat további félmilliárd forinttal egészített ki. Ebből 134 millió forint az idei év január 1-től beépülő többlettámogatásként jelentkezik, tehát a fenntartó 1 milliárd 992 millió forintra emelte az NF éves támogatásának bázisértékét – mutatott rá, hozzátéve: ezen felül 250 millió forint évadtöbblet igénye jelentkezett, amely rendkívüli támogatást az év végi maradványkeretből további 100 millió forinttal tudtak kiegészíteni.

Hoppál Péter hangsúlyozta, hogy megvizsgálják majd, az NF programjainak megvalósításához milyen további forrásbővítést tudnak a kormány elé vinni.

Hamar Zsolt zeneigazgató elmondta, hogy az együttes állandó rezidens művésze Várdai István csellóművész lesz. A Müpában két bérletet indítanak, folytatódik a zeneakadémiai és a Pesti Vigadóbeli sorozat, a Próbatermi vendégség kamarahangversenyek és az ifjúsági előadások. A Nemzeti Énekkar Pászti-bérletének az Olasz Kultúrintézet, a Haydn-sorozatnak a Festetics-palota, a Gin-tonic koncerteknek a Várkert Bazár ad otthont.

A zeneigazgató az együttest drágakőnek nevezte, amelyet közkinccsé kell tenni és minél több emberhez eljuttatni, ezért is adnak még több hangversenyt újabb helyszíneken is – fűzte hozzá.  A szezon szeptember 25-i nyitóhangversenyén Ligeti, Bartók és Dohnányi művei szólalnak meg, Bartók I. zongoraversenyét Ránki Fülöp játssza. A zárókoncerten Verdi Requiemjét Kobajasi Kenicsiró dirigálja.

A Kocsis Zoltánról elnevezett bérlet első estjén francia szerzők művei szólalnak meg Várdai István közreműködésével, a Ferencsik János-bérletben többek között Rahmanyinov III. szimfóniája, Dvorák Requiemje és Csajkovszkij VI. szimfóniája szerepel a kínálatban. A Lukács Ervin-bérlet különlegessége, hogy minden esten felcsendül egy Beethoven-opusz, a Gin-tonic sorozatban Szakcsi Lakatos Béla, Dés László és Lukács Miklós zenél a Nemzeti Filharmonikusokkal.

A műfaji sokszínűség jellemzi a Nemzeti Énekkar Pászti-bérletét, amelyben elhangzik bécsi zene Schuberttől Schönbergig Erwin Ortner vezényletével, a Modern Art Orchestrával közös koncerten Duke Ellington muzsikája, valamint kortárs magyar zeneszerzők művei is – közölte Somos Csaba karigazgató. A bérlet műsorában szerepel többek között Haydn Nelson-mise, Orbán György Ricercare és Pertrovics Emil Lysistrate című műve is.

A Szent Erzsébet legendája című Liszt-oratóriummal kezdődik pénteken a Budapesti Tavaszi Fesztivál a Nemzeti Filharmonikusok előadásában – emlékeztetett Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, aki az együttműködés további lehetőségéről biztosította az NF-et, s a közös produkciók közül megemlítette többek között a Müpa által az évad művészének választott Gyenyisz Macujev zongoraművész és az NFZ hangversenyét.

Budapest, 2018. március 27., kedd (MTI)

100 évesek vagyunk