Ez történt


Kern István 90 éves

2010. 02. 19.


 

Házi ünnepség keretében köszöntötte a Nemzeti Filharmonikusok vezetősége és művészei a most 90 éves Kern István hegedűművészt.

 

Az ünnepelt 1920. február 25-én Nagyszebenben született, majd az érettségi letétele, a Kolozsvári Konzervatóriumban folytatott tanulmányok után Budapestre jött, hogy a Zeneakadémián Zathureczky Ede növendékeként szerezhessen diplomát. 1943-ban megnyerte a Hubay-Emlékversenyt, majd behívták katonának. Hadifogságba esett, ahonnan csak 1946-ban szabadult. 1941-től nyugdíjba vonulásáig volt a Nemzeti Filharmonikusok jogelődje, a Székesfővárosi Zenekar, majd az Állami Hangversenyzenekar megbecsült művésze.

 

1984-es nyugdíjazása után még évekig szükség volt művészi munkájára, szakmai tudására és mértékadó emberi magatartására az együttesnél.

 

Kern István kitűnő testi és szellemi állapotban fogadta a köszöntést és hosszasan, élvezettel osztotta meg emlékeit volt művésztársaival és az utódokkal. A hírek szerint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Hubay Jenő Társaság február 27-én 11 órakor a Régi Zeneakadémián ünnepi koncerttel köszönti a magyar hegedűsök doyenjét.

 

 

 

 

100 évesek vagyunk