Ez történt


Kassától Szabadkáig ívelt a „Közös otthonunk a zene” elnevezésű turnésorozatunk

2012. 07. 23.


Kárpát-medencei turné sorozatunk utolsó állomása a vajdasági Szabadka volt. Ezt megelőzően májusban Kassán, (Szlovákia) Ungváron és Lembergben (Ukrajna) léptünk fel, majd júniusban Erdélybe látogattunk, ahol hat helyszínen, Nagyszebenben, Marosvásárhelyen, Csíkszeredán, Sepsiszentgyörgyön, Kolozsváron és Nagyváradon hangversenyeztünk.

 

A nemzeti együvé tartozást szimbolizáló hangversenysorozat mindegyik állomásán felcsendült Bartók Béla Concertója és Kodály Zoltán Galántai táncok című műve, valamint harmadik szerzeményként mindig a vendéglátó ország egyik neves zeneszerzőjének alkotását játszottuk; így Kassán Cikker: Olasz balettzenéje, Ungváron és Lembergben Skorik: Kárpát concerto-ja, Nagyszebenben, Csíkszeredán, Sepsiszentgyörgyön, Kolozsváron és Nagyváradon Enescu: I. fantáziája, míg Marosvásárhelyen Csiky Boldizsár: A hegy című műve hangzott el. A turné utolsó állomásán, Szabadkán Hristic: Ohridi legenda- balett/ I. zenekari szvitje volt a nyitó szám.

 

Koncertjeinket mindenhol kimagasló érdeklődést övezte, több mint 100 cikk és riport jelent meg a helyi és a magyar médiában. A közönség lelkesedése pedig átragadt a zenekarra is.

 
Az alábbiakban néhány mondatot ragadunk ki a koncertekkel kapcsolatosan megjelentekből:

 

Kassa – Ungvár  Lemberg
„Kultúrdiplomáciai szempontból felhúztuk a zsilipeket”- jegyezte meg Kovács Géza (Cikk: Karpatinfo.net, PDF)

 

„Richter nagyon szerette ezt a közönséget és nagyon szívesen járt ide és meg is értem, hogy miért. Tulajdonképpen van egy fajta légkör, amit nem is lehet leírni. Van a figyelemnek egy olyan módja, természete, amely máshol nincsen". – nyilatkozta Kocsis Zoltán (Cikk: Kárpátalja.ma, PDF)

 

„Ilyen koncepciózus ….turnénk nem volt.” – állítja Kocsis Zoltán rádió (MR1 Kossuth, Határok nélkül)

 

„Úgy gondoljuk, hogy a Nemzeti Filharmonikusoknak kötelessége elvinni a magyar géniuszok műveit a határon túlra is. „ – Kovács Géza nyilatkozata (Duna Tv, Kárpát expressz – 22:19-től)

 

Erdély
A Duna televízió elkísérte zenekarunkat a 8 napos turnéra, és egy félórás filmben örökítette meg azt.

(Duna TV, Kultikon 2012. június 30.)

 

„Az emberi dimenzió akusztikája egészen kivételes volt.” Így összegezte Kocsis Zoltán az Erdélyi naplónak a koncertek hangulatát. (Cikk: Erdélyi napló 2012.06.28. Kolozsvár, PDF)

 

„Az egyéniség ereje túlnő korokon és földrészeken.” interjú Kocsis Zoltánnal (Cikk: Kronika.ro, PDF)

 

Koppándi Jenő, a zenekar koncertmestere szerint is elsősorban Kocsis Zoltán egyénisége határozza meg a zenekart. (RadioCluj.ro)

 

„Nem essék félreértés: mi nem más szándékkal jöttünk ide, minthogy a legnemesebb eszközzel, a művészettel tegyük boldogabbá, elviselhetőbbé, jobbá az életet. „ Nyilatkozta Kovács Géza a Kossuth Rádióban

 

„A karmester, Kocsis Zoltán alapos munkája, gondossága itt is kiválóan érvényesült. Átfogó tömörségre törekedett, és mindezt a hangszercsoportok kiváló, partitúra nélküli irányításával oldotta meg. Nem csak hogy együtt élt a muzsikával, hanem igazi harsogásmentes zenét teremtett. (Cikk: Napló, Naprakész 06.25., PDF)

 

Szabadka
„A szervezők szerint a szabadkai közönség olyan kiemelkedő kulturális esemény részese lehetett, melyet még sokáig biztosan nem tudnak felülmúlni.” (http://www.youtube.com/watch?v=MzTudBKVtPk)

 

100 évesek vagyunk