Ez történt


Isztambulba készülünk

2014. 03. 26.


A nagysikerű februári spanyolországi koncert sorozat után újra turnéra készül zenekarunk, ezúttal Törökország egyik legrangosabb hangversenytermében, az isztambuli ?ş Sanat Istanbul Hall-ban adunknak két koncertet április 1-jén és 2-án.

 

Az első koncerten Kocsis Zoltán vezényletével Beethoven Hegedűversenye hangzik el Baiba Skride hegedűművésznő tolmácsolásában, valamint Dvorák IX. („Új világ”) szimfóniája szólal meg. A Skride testvérekkel a zenekar 2013. évi novemberi németországi turnéján már együtt játszott. Akkor Bartók és Mendelssohn műveket adtak elő. „Ha nagyszerű muzsikusok nem csak maguk esnek önkívületbe, de magukkal ragadják a kritikus hallgatóságot is, akkor lábuknál hever a világ. Csütörtök este így ragadta magával a közönséget a szinte zsúfolásig megtelt Hugo-Eckener-Teremben a Kocsis Zoltán vezényelte Magyar Nemzeti Filharmonikusok valamint a két díjnyertes lett nővér: Baiba (hegedű) és Lauma Skride. Egyrészt szinte tapintani lehetett a feszültséget, másrészt a bensőséges muzsika szinte könnyeket csalt a közönség szemébe. A végén frenetikus tapsorkán és ujjongás a színpadon is.” – olvasható a freidrichshafeni kritikában.

 

A következő esten, április 2-án Haydn VIII. (G-dúr) szimfóniája, Mozart G-dúr zongoraversenye csendül fel Kocsis Zoltán zongora szólójával, majd Csajkovszkij Manfréd szimfóniája zárja a programot.

 
A Nemzeti Filharmonikusok törökországi turnéját a Konzertdirektion Schmid ügynökség szervezi, mellyel több évtized óta kiváló az együttműködés. Legutóbb szervezésükben tavaly novemberben Hollandiában, Németországban, Ausztriában jártunk, márciusban pedig Bogotában vettünk részt az ott először megrendezett Beethoven-fesztiválon.

 

Április 1. >>>
Április 2. >>>
 

 

100 évesek vagyunk