Ez történt


Isztambul visszavár

2014. 04. 04.


Nagy várakozás előzte meg az április 1-jén és 2-án adott hangversenyeket. Az első előadás műsorán, amely teltház előtt zajlott, elhangzott Beethoven hegedűversenye Baiba Skride hegedűművésszel, aki a 2013-as holland-német-osztrák turnén is vendégszerepelt. A program második felében Dvorák IX. „Új világ” szimfóniája csendült fel hatalmas sikert aratva.
A következő napon a Nemzeti Filharmonikusok Mozart G-dúr zongoraversenyét adták elő, melyben Kocsis Zoltán egy személyben vezényelte a zenekart és játszotta a zongora szólót. A közönség számára ez újszerűen hatott, csakúgy, mint Csajkovszkij Manfréd szimfóniája, amit sokan most hallottak először. Mindkét mű, és az őket követő Haydn Az este szimfónia nagy hatást gyakorolt a közönségre.

Bartók Béla Törökországban a legismertebb és legtekintélyesebb nem török zeneszerző, aki a mai napig erős hatást gyakorol a török zeneszerzőkre. Kovács Géza főigazgató ma reggel arról számolt be, hogy találkozott a törökországi zenei élet meghatározó személyiségeivel, akik nagyon nyitottak a további együttműködésre. Megállapodtak, hogy a jövő évben, amely bizonyos tekintetben Bartók évnek tekinthető a zeneszerző halálának 70. évfordulója miatt, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar két hangversenyre visszatér Isztambulba. A koncertek gerincét elsősorban Bartók művei képezik, és emellett válogatnak majd a legnevesebb török szerzők szerzeményeiből is.
 

100 évesek vagyunk