Angelica Leánykar (karigazgató: Gráf Zsuzsanna)

„Napjaink nem szűkölködnek nehéz élethelyzetekben, nekünk azonban – az Angelica Leánykarnak és nekem – a kodályi örökség ebben is segítségünkre van: Kodály Zoltán gyakorlati útmutatásai mindennapos munkánk része, zenei nevelési eszméi a mi eszméink is.”

(Gráf Zsuzsanna a Magyar Örökség díj átadásakor: 2009)

Az Angelica Leánykart 1989-ben alapította Gráf Zsuzsanna, a kórust azóta is vezető karnagy. Tagjai a budapesti Városmajori Gimnázium zenei tagozatának tanulói, valamint a gimnáziumban érettségizett, különféle egyetemeken tanuló hallgatók.
Az elmúlt 25 évben a kórus hazai és nemzetközi koncerteken, fesztiválokon és versenyeken ismertette meg és vitte sikerre Kodály, Bartók és a kortárs magyar zeneszerzők alkotásait. Repertoárjukban a kezdetektől kiemelt helyet kapott a mai magyar zeneszerzők műveinek bemutatása és a lehető legszélesebb közönséggel való megszerettetése. Ez hozta meg azoknak a jeles komponistáknak a barátságát (Szőnyi Erzsébet, Kocsár Miklós, Csíky Boldizsár, Orbán György, Tóth Péter, Gyöngyösi Levente), akiknek művei számos fesztivál és koncert keretében csendültek fel ősbemutatóként.

A kórus több versenyen, fesztiválon és koncertkörúton vett részt a világ számos kontinensén. Első helyezést ért el a debreceni, az arezzoi, a neerpelti, a római, a tolosai, a corki nemzetközi kórusversenyeken, részt vett a 10. athéni kórusolimpián, ahol elnyerte az olimpia nagydíját, és ezzel az olimpiai bajnoki címet. Az Angelica Leánykar hatalmas sikerrel turnézott Észak- és Dél-Amerikában, Japánban, valamint Európa számos országában. Énekeltek a párizsi Notre-Dame székesegyházban, a római Szent Péter bazilikában, a brüsszeli Szent Mihály székesegyházban és az Európai Parlamentben. Itthon rendszeresen lépnek fel a Filharmónia és a Tavaszi Fesztivál rendezvényein, a Zeneakadémia Nagytermében, a Szent István bazilikában, a Mátyás templomban, a Művészetek Palotájában, a Festetics Palotában és a Budapest Music Center-ben. Az Angelica Leánykar olyan kiváló művészekkel és zenekarokkal koncertezett, mint Vígh Andrea, Bogányi Gergely, Cserna Ildikó, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar, a Budapesti Vonósok és a Honvéd Férfikar. Az Angelica leánykarnak 7 önálló CD lemeze jelent meg, koncertjeikről rádió- és televízió felvételek készültek.

Az Angelica Leánykart 2009-ben Magyar Örökség díjjal, 2013-ban Junior Prima díjjal, 2014-ben Prima díjjal tüntették ki.
Az Angelica Leánykar vezetője, Gráf Zsuzsanna, kiemelkedő művészi tevékenysége elismeréséül három alkalommal Artisjus díjat, 2007-ben Liszt Ferenc díjat, 2009-ben Magyar Örökség díjat, 2013-ban Bartók-Pásztory díjat, 2014-ben pedig kórusával Prima díjat kapott.

100 évesek vagyunk