Ez történt


Így ünnepeltük 2012. május 21-én Kocsis Zoltán főzeneigazgatónkat 60. születésnapja alkalmából

2012. 06. 01.


Az eseményről az MTI az alábbi rövidhírrel számolt be:

 

Budapest, 2012. május 21., hétfő (MTI) – Házi ünnepségen köszöntötték a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar(NFZ) tagjai, valamint a barátok és pályatársak a főzeneigazgatót, a május 30-án 60 éves Kocsis Zoltánt az együttes próbatermében.

 

A kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész és karmester születésnapján – immár hagyományosan – a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára ad majd koncertet a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.
A meglepetésesten Haydn 60. sorszámú szimfóniájának részletével fogadta az NFZ Kocsis Zoltánt. A születésnapi műsort konferáló főigazgató, Kovács Géza mielőtt bejelentette az első számot, elmondta, sokan külföldről köszöntötték Kocsist. Presser Gábor például el pergamenre írt levelet küldött, mert nincs Budapesten, a személyes tartalmú levélben – mint kiderült – néhány sornyi kotta is állt. Brahms c-moll scherzója szólalt meg Szokolay Balázs (zongora) Kelemen Barnabás(hegedű) előadásában. Szokolay Balázs Perényi Miklóssal is duózott, minthogy Kocsis egyik kedves témája és kutatási területe Debussy munkássága, két Debussy átiratot játszottak.

 
Balog Sándor szimfonikus egyvelegét ismét a zenekar játszotta, a nagyívű romantikus művek részletei között a Boldog születésnapot dallama bujkált. A zenei tréfa után Mácsai János zenetörténész egy filmhíradóösszeállítással lepte meg az ünnepeltet.

 
Az ifjú Kocsist ábrázoló bronz relief volt az együttes tárgyi ajándéka.

 

Falvay Attila(hegedű), Pertorini Rezső (cselló)és Jandó Jenő (zongora) trió egy az ünnepeltnek ugyancsak kedves szerző Beethoven kamaradarabját játszotta, majd a Nemzeti Énekkar egy Kocsis számára ugyancsak meghatározó komponista, Rahmanyinov kórusművét énekelte. Végül az Amadinda Ütőegyüttes lépett színre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100 évesek vagyunk