Ez történt


Hat lengyelországi városban ad hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

2016. 11. 21.


2016. november 21., hétfő (MTI) – Egyhetes lengyelországi turnéját kezdi el kedden Krakkóban a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, amely Kovács János vezényletével, Báll Dávid zongoraművész közreműködésével hat városban, köztük Varsóban ad hangversenyt a lengyelországi magyar évad keretében.
Az ´56-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója, valamint a Bartók-év tiszteletére szervezett turné során Kodály Zoltán Galántai című kompozíciója, Liszt Ferenc I., Esz-dúr zongoraversenye, valamint Bartók Béla Concerto zenekarra című műve csendül fel.  A turnét eredetileg Kocsis Zoltán vezényletével tervezték, a szombaton búcsúztatott kétszeres Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester, zeneszerző emléke előtt a rendezvénysorozatnak otthont adó lengyelországi kulturális intézmények is tisztelegtek honlapjaikon.  A ciklus kedden a krakkói Karol Szymanowski Filharmóniában kezdődik, szerdán a magyar zenészek Varsóban, a lengyel Nemzeti Filharmónia székhelyén koncerteznek. A turné további állomásai az Európa Kulturális Fővárosa szerepét idén betöltő nyugat-lengyelországi Wroclaw, az észak-lengyelországi Szczecin és Bydgoszcz, valamint a sziléziai Katowice.

A 2014-ben épült wroclawi, a katowicei és a szczecini hangversenyterem európai viszonylatban a legkorszerűbbek közé tartozik, mindegyik kiváló akusztikával rendelkezik. A szczecini filharmónia több jelentős nemzetközi építészeti díjat – köztük az Európai Unió kortárs építészeti elismerését, a Mies van der Rohe-díjat – nyert.
A krakkói koncerten Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára, a varsói hangversenyen pedig Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára lesz jelen. A turnét az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

100 évesek vagyunk