Ez történt


Háromzongorás est

2008. 07. 24.


Veszprém – Klasszikus zenei koncerttel kezdődött szerda este az ötödik Veszprémi Ünnepi Játékok, mely az esős időjárás miatt az újonnan felavatott Veszprém Arénába kényszerült.


A korábbi évek dzsessz- túlsúlya után az idén az opera mellett a klasszikus zene is nagyobb teret kapott. A szervezők igazi zenei csemegét kínáltak az érdeklődőknek: Mozart Versenymű három zongorára című művét Ránki Dezső, Klukon Edit zongoraművészek, valamint rendkívüli tehetséggel megáldott tizenhárom éves fiuk, Ránki Fülöp adta elő. A Nemzeti Filharmonikus Zenekart vezénylő Kocsis Zoltán könnyed nyári műsort szeretett volna összeállítani, melynek főszereplője a Ránki család. Ránki és Kocsis, akiknek pályája egy időben indult, ugyanabban az évben, 1978-ban kapták meg az első Kossuth-díjukat, gyakran léptek fel együtt, négykezeseket játszottak, de mióta Kocsis a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója, úgy lépnek fel együtt, hogy Ránki zongorázik, Kocsis vezényel.


Az est második részében Beethoven VIII. szimfóniája szólalt meg. A klasszikus est programjára sokan voltak kíváncsiak, de nem telt meg a kettéosztott aréna. A legnagyobb érdeklődés Herbie Hancock ma esti koncertjét kíséri.
A fesztivált Mészáros Zoltán, a Veszprémi Ünnepi Játékok ügyvezető igazgatója nyitotta meg, aki elmondta, a Veszprém Aréna méltó európai helyszín a koncerteknek. Kocsis Zoltán színpadra lépése előtt hangsúlyozta, megtiszteltetés, hogy itt lehet, zenekarával intenzíven készült a veszprémiekkel való találkozásra.


Balla Emőke
(Napló, 2008. július 24.)

100 évesek vagyunk