Ez történt


Hamar Zsolt és Herboly Domonkos az új tervekről

2017. 04. 10.


Április 7-én, pénteken az InfoRádióban (műsorvezető: Seres Gerda) Hamar Zsolt zeneigazgató és Herboly Domonkos főigazgató beszélt a jelenlegi helyzetről és a Nemzeti Filharmonikusok jövőjéről.

A beszámoló itt olvasható el, az interjú pedig az alábbi linkeken is visszahallgatható:


Április 8-án, szombaton Hamar Zsolt pedig a Fidelio Klasszik műsorban vázolt néhány elképzelést, koncepciót, változást a jövőt illetően. Hogyan fog ez a változás elindulni, mit fog ebből közönségünk észlelni? Az interjú ezekre a kérdésekre ad válaszokat:

Budapest, 2017. április 10., hétfő (MTI) ­- Alapvető cél minél több emberhez minél többféle módon eljuttatni a zenét ­- mondta el Hamar Zsolt Liszt Ferenc­-díjas karmester, a Nemzeti Filharmonikusok márciusban kinevezett zeneigazgatója az MTI­-nek.

Hamar Zsolt kiemelte: nagyon szerencsésnek mondhatja magát, hiszen ifjú pályakezdőként választotta ki őt Kocsis Zoltán a Nemzeti Filharmonikus Zenekar első állandó karmesterévé és hét éven át napi kapcsolatban, közvetlen munkatársaként dolgozhatott vele, aztán később is kollégájaként. Éppen ezért úgy gondolja, hogy érti Kocsis Zoltán zenei gondolkodásának alapelemeit, s ez alapján akarja tenni ő is a dolgát. „Számomra tulajdonképpen ez volt az anyatej, ez vált zenei gondolkodásom alapjaivá” ­- hangsúlyozta.
A zeneigazgató felidézte: Kocsis Zoltán egyik utolsó beszélgetésükön azt hangsúlyozta, hogy senki se akarjon valaki mást utánozni, a legfőbb dolgunk az életben önmagunk megtalálása. Kinevette azokat, akik őt próbálták másolni, hiszen azt tartotta értékesnek, ha az ember önmagát alakítja ki. „Ilyen szempontból azt tudom mondani, hogy megpróbálom a saját utamat járni, amiben én hiszek”.
Hozzátette: az utóbbi hónapok arról szóltak, hogy mindenki próbálta megfogalmazni Kocsis Zoltán nagyságát, zsenialitását. „Ez elég irreális, ha képesek lennénk rá, akkor talán arra is képesek lennénk, amit ő tett, de ez nem így van” -­ fogalmazott, hozzáfűzve: Kocsis Zoltán a zenének minden alkotóelemét egyformán, egyedülállóan magas szinten látta és volt képes láttatni előadóművészként. Ezzel párosuló fantasztikus asszociációs képességével olyan tág horizontot, olyan egyedülálló koordinációs rendszert hozott létre, amelyben nagyon éles logika mentén tudott közlekedni. Az ő zeneisége éppen ezért puritán, száraz, szikár, élettel teli, de inkább aszketikus zenélés volt és a befogadás kevésbé érdekelte -­ fogalmazott.
Hamar Zsolt rámutatott: számára nagyon fontos, hogy a közönség érti-­e a zenét, sikerül­-e átadni, elérni a hatást, amit akarnak. Az olcsó hatásvadászattal kapcsolatban úgy vélekedett: ez abból eredeztethető, hogy alapvető zenei alaptörvényeket elhanyagolnak és nem akarnak annak megfelelni a hatás érdekében. „Azt remélem, hogy a zeneszerzés diplomám, a zeneszerzői gondolkodásom, agyam nem is engedi, hogy ne a partitúra legkisebb eleméből építkezve és annak minden törvényszerűségét és komplexitását ne állandóan szem előtt tartva alakítsam ki az interpretációmat” ­- fogalmazott.
Mint mondta, érdekes évadtervet kapott kézhez, ami mennyiségét tekintve többé­-kevésbé megvolt, struktúráját tekintve pedig nem. „Bizonyos jóleső megelégedettséggel azt mondhatom, hogy munkatársaimmal együtt jó munkát végeztünk, mert az örökölt évad majd minden elemét be tudtuk építeni a koncepciómba”. Ismét lesznek bérletek és alapvető cél, hogy minél több emberhez, minél többféle módon eljussunk -­ hangsúlyozta.
A zeneigazgató azt is közölte, hogy személyi átalakítások nem lesznek a zenekarban, egy korszakos géniusz által összeválogatott együttest kapott, ami úgy jó, ahogy van.
A zeneigazgatói posztra való felkérést megkapva „öröm, boldogság, megtiszteltetés, izgatottság, félelem” fogta el egyszerre, s nem is adott azonnal választ, de a zenészektől kapott biztatás és pozitív bátorítás óriási erőt adott számára.

(Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán)

100 évesek vagyunk