Ez történt


Halkan, halkan a puha szőnyegen

2001. 11. 02.


A Magyar Nemzeti Filharmonikusok Leverkusenben
Kocsis Zoltán zongorista, karmester és zeneszerző. A zenei feldolgozás mestereként mutatkozott be a Bayer Kulturabteilung (Bayer Művek Kulturális Osztálya) két koncertje közül az elsőn, amelyen a Magyar Nemzeti Filharmonikusok együttesét vezényelte.
(…) A műsor gerincét alkotó rész Bartók Béla Harmadik zongoraversenyével vette kezdetét. A zeneszerző utolsó művének hangvétele békességet, megnyugvást áraszt. A zenei motívumokban bővelkedő első tételből és a fájdalmas-bensőséges adagióból árad a dallamos romantika. Csak az utolsó tételben csillan meg Bartók ritmikus féktelensége.
A szólórészt, melyet több mint tizenöt évvel ezelőtt Kocsis maga játszott fel referencia-lemezként, ezúttal Ránki Dezső szólaltatta meg. (…)
Kocsis Zoltánék az „Ariettes oubliées” zenekari feldolgozását mutatták be, melyet Claude Debussy Verlaine-versek alapján szoprán énekhangra és zongorára zenésített meg. Kocsis tovább fokozta az eredeti mű hangulatát. A szövegek álomszerűségét színek és érzelmek mámoraként hangszerelte. E poétikus hangulatképek nyomán alakult Hajnóczy Júlia elbűvölő szopránja: fiatal és érett hang egyszerre – ideális választás. A kiváló zenekar teret engedett a szép hangnak. Debussy „A tenger” (La Mer) című alkotásának megszólaltatásával búcsúztak a magyarok a zsúfolásig megtelt nézőtértől.
Ezek a szimfonikus vázlatok is tükrözték a Kocsis által rendkívül érzékenyen irányított Filharmonikusok tudását.
Klaus Winterberg
(Leverkusener Stadtanzeiger, 2001. november 2.)

100 évesek vagyunk