Gary Graden titkai

A Nemzeti Énekkar nemzetközi karvezetői kurzusa
2022. 02. 27 – 2022. 03. 06.

 

Kedves Roxána!

Köszönöm Neked és a csapatnak a csodálatos múlt hetet Budapesten.

Fantasztikusan éreztem magam, és sok új tapasztalatot szereztem! Nagy örömömre szolgál, hogy a kórus úgy döntött, a következő évadban csatlakozzam hozzájuk egy koncertre. Hihetetlenül hálás vagyok ezért a csodálatos lehetőségért, és alig várom, hogy megvalósuljon, és a jövőben az útjaink elkerülhetetlenül újra keresztezzék egymást.

Jack Apperley – a kurzus győztese


Kedves Csaba!

Igazi öröm volt találkozni Veled és a kórussal a múlt héten. Nagyon jól éreztem magam, és nagyon meghatott, hogy a kórus újra velem akar dolgozni. Kérlek, tolmácsold nekik jókívánságaimat és köszönetemet!


Jack Apperley – a kurzus győztese


Kedves Csaba!

Rendben megérkeztem, az utazás nagyon kellemes volt, köszönöm szépen. Hatalmas öröm volt számomra Veled és a csodálatos kórusoddal együttdolgozni. Ha lehet, kérlek, még egyszer mondj nekik köszönetet a nevemben, mert ez elképesztően fantasztikus volt.

Minden jót kívánok!
Agnieszka Dlugolecka – kurzusrésztvevő


Kedves Csaba!

Nagyon hálás vagyok az együtt töltött napokért. Micsoda öröm, hogy Veled és Roxanával, valamint a remek kórussal együtt élhettem át ezt az élményt!
Mint mondtam, pozitív szellemiséged és szenvedélyed igencsak magával ragadó! A szíves fogadtatásnak köszönhetően otthon éreztem magam, pozitív energiád pedig nagy inspirációt jelentett számomra.

Köszönöm és gratulálok ehhez a csodálatos projekthez.

Maradjunk kapcsolatban, kedves barátom, és sok erőt kívánok fontos munkád folytatásához!

Addig is minden jót!
Gary Graden, a stockholmi St. Jacobs Kirche kórusának karnagya, a mesterkurzus professzora


Kedves Csaba, kedves Anti, kedves Gyuri!

Sok szeretettel gratulálok nektek a tegnapi hangversenyhez, nagyon örülök, hogy végül sikerült megrendezni Gary Gradennel az évek óta tervezett kurzust, nem kis munka és előkészület áll emögött.

Élvezetes koncert volt, különleges művekkel és akusztikai élményekkel. Minden elismerésem az énekkar helytállásáért és muzsikálásáért, nagy teljesítmény volt ezt a programot ilyet szép színvonalon megoldani. Külön kiemelném a koncert zárószámát (a ráadás előttit), amiben az énekkar olyan pazar színeket és dinamikai árnyalatokat mutatott nekünk, ami által emelkedett hangulatban mehettünk haza a közönség soraiból.

Szívből gratulálok még egyszer a szervezéshez és a zenei megvalósításhoz Nektek, és kérlek, adjátok át szívből jövő gratulációmat a kórustagoknak is.

Üdvözlettel:

Kocsis Holper Zoltán – a Debreceni Kodály Kórus karnagya


Drága Csaba!

Szeretettel gratulálok a koncerthez, nagyon igényes, szép művek hangzottak el, és tehetséges, lelkes fiatal karnagyok mutatkoztak be!

A Kórus szemmel láthatóan együtt lélegzett a karvezetőkkel, és újra csak azt mondom, csodás színek szólaltak meg!

Külön szólok Roxiról, aki az intelligenciájával, sugárzó szépségével, tökéletes felkészültségével végre méltó moderátora volt ennek az estének.

És még ezt is lehetett fokozni, amikor Graden bemutatta, hogy hová lehet fejlődni, a zenében teljesen feloldódó, laza, szeretethullámokat közvetítő muzsikálással.

Köszönjük a meghívást, és büszkén ültünk barátaink mellett, akik szintén élvezték ezt a szép estét!

Sok-sok ilyen koncertet kívánok szeretettel!
Klinger Hilda – a Nemzeti Énekkar nyugalmazott énekművésze


Kedves Csaba!

Köszönöm, köszönjük szépen a meghívást a tegnap esti koncertre. És egyben nagy szeretettel gratulálok a végre megvalósult mesterkurzushoz! Biztosan nagy élmény lehetett a kollégáknak, hogy egy ilyen nagy múltú, nívós énekkarral dolgozhattak – na meg persze a kórusnak is. Gary Graden nagyon szimpatikus jelenség, gondolom, vele is jó volt együtt.

Szóval nagy öröm volt hallgatni, és a műsor is nagyon színes, érdekes és szép volt. Mellesleg igen inspiratív is volt számomra, mert Farkasházi Dávid megbízásából pont mostanság fogok belekezdeni egy misébe, úgyhogy nem is ártott egy kis felfrissítő, kortárs kórusmuzsika.

Gratulálok még egyszer – feleségem nevében is, akinek szintén nagyon tetszett az este.

Szeretettel üdvözöl:
Andorka Péter zeneszerző


Kedves Csaba!

Szívből gratulálok a csodás kórushoz!

Nagy élmény volt a tegnap esti záróhangverseny!

Le a kalappal mind a zenei, mind az „emberi” teljesítmény (empátia, tudás, érzelmi gazdagság, állóképesség és sorolhatnám még) előtt.

Az egész verseny fontos és nagyszerű, aminek talán a legfontosabb fedezete a kórus színvonala és tudása.

A többit jobban tudod, én csak elképzelni tudom.

Óriási egyéni és csapatmunka van mögötte, amihez szintén gratulálok!

Kerekké tette a történetet Gary Graden koncertet befejező lélekemelő „darab”-választása. Az is nagyon jó volt, hogy hallhattuk a szöveget mindkét nyelven. (Sajnálom, hogy családom profi svéd nyelvtudású tagjai nem lehettek jelen, bizony jó lett volna!)

Tudod, már mindenről eszembe jut valami – az életkor áldása (?)…

Isten tartson meg testi, lelki egészségben, és adjon erőt a továbbiakhoz!

Ölellek,
Petróczki Edit – karnagy


Drága Csaba!

Szívből köszönjük, hogy meghívtál, és hallhattuk a nagyszerű Nemzeti Énekkart Gary Graden és az ifjak vezényletével.

A kezdeményezéshez és a megvalósításhoz is a legmelegebb gratulációnkat küldjük!

Folytassátok a kurzus „műfaját”! Csodálatos műveket hozott a Mester. Magam nagyon vártam, mert az északi repertoár mindig is izgatott.

Nagyon jó választásnak bizonyult a fiatal karnagyok csapata. Szépen megállták helyüket a mieink! Nem csodálkozom az angol Jack Apperley „különdíján”, mivel ő már benne van a profi világban, több együttest vezetve. Igen oldott, a kifejező eszközei is színpadra termettek. Jó lenne az oldottságot is tanítani tudni, de ahhoz sok és sokféle gyakorlat kell, és érett(ebb) kor. Nem beszélve a kurzus hosszabb tartamáról… Nem akarom rangsorolni a magyar fiúkat, mert mindegyikért izgultam. Nem könnyű igen kritikus profi énekesek elé kiállni és vezetni őket!

Visszatérve Graden vezénylésére, szuggesztivitása és oldott, magával ragadó vezénylése nagy élményt jelentett. Gyönyörű színeket teremtett meg!

Még egyszer gratulálok Neked e vérfrissítő élményért és kívánom, hogy örömmel folytasd nagyszerű munkádat!

Sok szeretettel

Hartyányi Judit – a Zeneakadémia tanára


További képek a záróeseményről:

100 évesek vagyunk