Ez történt


Főszerepben: a Kaddis és a Sztélé

2006. 04. 13.


A 20. századi zenetörténet ritkán hallható remekműve, Leonard Bernstein III. (Kaddis) szimfóniája hangzik el ma este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén.


Bernstein 1963-ban keletkezett, majd 1977-ben átdolgozott művét a zsidó vallás gyászimája ihlette. A judaizmus tanítása szerint a kaddis nem a lelkekért szóló imádság, hanem annak a kifejezése, hogy a gyászoló fájdalma ellenére sem veszítette el istenhitét. A koncert további részében Rossini Semiramis-nyitánya és Beethoven C-dúr zongoraversenye hangzik el; az esten közreműködik Ingrid Fliter argentin zongoraművész, Szabóki Tünde énekművész, Mervon Mehta kanadai színész, valamint a Nemzeti Énekkar és a Magyar Rádió Gyermekkórusa, Lawrence Foster vezényletével. A Nemzeti Filharmonikusok ebben a hónapban még egy Bernstein-produkcióra készülnek: április 27-én a Halil című darabot játsszák, Bálint János szólójával.


A ma esti koncert világszerte elismert karmestere, Lawrence Foster Romániából bevándorolt zsidó család gyermekeként, Los Angelesben született 1941-ben. A két legendás dirigens, Bruno Walter és Karl Böhm egykori növendéke hosszú pályafutása alatt Jeruzsálemben, Berlinben, Barcelonában, Lisszabonban és több amerikai városban töltött be fontos zeneigazgatói posztot. Foster nevéhez fűződik Paul McCartney Standing Stone című oratóriumának világpremierje is. A Beethoven-zongoraverseny szólistája, Ingrid Fliter – aki fiatal kora ellenére nemzetközi zenei díjak kitüntetettje és rangos fesztiválok állandó vendége – már többször járt Budapesten: a tavalyi évadban Chopin f-moll zongoraversenyét játszotta a Nemzeti Filharmonikusokkal.
(…)


Retkes Attila
(Magyar Hírlap, 2006. április 13.)

100 évesek vagyunk