Ez történt


Év eleji turnésikerek

2009. 01. 20.


Kanári-szigetek


A Nemzeti Énekkar nagysikerű turnéval kezdte az évet. Antal Mátyás vezette 80 fős kórusunk a Kanári-szigeteki Zenei Fesztivál nyitókoncertjén, a Tenerifei Szimfonikus Zenekar partnereként lépett föl január 9-én Tenerifén, majd másnap Las Palmason. Schubert nálunk ritkán játszott Rosamunda kísérőzenéjét, valamint a két éve elhunyt Ligeti György nagyszabású és rendkívüli előadói igényeket támasztó Requiemjét adták elő. Mindkét helyszínen a Ligeti-művet követően a publikum zajos ünneplésben részesítette a magyar együttest.


A rendkívül rangos, immár 25. alkalommal megrendezett fesztiválon közvetlenül utánuk a Szentpétervári Mariinszkij Színház Zenekara következett Valeri Gergiev vezényletével, majd a Bécsi Filharmonikusok Lorin Maazel irányításával. De fellép itt a Philadelphia Zenekar Christoph Eschenbach dirigálásával, a Gustav Leonhardt vezette Felvilágosodás Korának Zenekara és Kórusa, valamint a római Santa Cecilia Akadémia Zenekara Antonio Pappanóval.


A több mint egy hónapos fesztivál vége felé, február 9. és 12. között a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Kocsis Zoltán vezényletével két-két koncertet ad Las Palmasban és Santa Cruzban.


Ausztria


Zenekarunk január 18-án tomboló sikert aratott a bécsi Musikvereinsaalban. A zsúfolásig megtelt teremben Kocsis Zoltán először saját Lisz-átiratait dirigálta, majd a zongora mellől vezényelte Liszt Esz-dúr zongoraversenyét. A szűnni nem akaró taps hatására ráadásként eljátszotta Liszt Ave Mariájának eredeti változatát, melynek általa készített hangszerelése is elhangzott a koncert első részében. A szünet után Bartók Tánc-szvitjét és Kodály Galántai táncait szólaltatta meg az együttes, amelyet a közönség nem engedett el ráadás nélkül: Kocsis és az NFZ Berlioz Rákóczi-indulójával köszönte meg a lelkes fogadtatást. A zenekar másnap este ugyanezzel a műsorral lépett fel a St. Pölten-i Festspielhausban, hasonlóan nagy sikerrel.


Az ausztriai vendégszereplésre az „Európa szívében” elnevezésű, több évadon átívelő, a maga nemében egyedülálló nemzetközi zenekari csereprogram keretében került sor, mely Magyarország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia és Ausztria egy-egy vezető zenekarának részvételével valósul meg.

100 évesek vagyunk