Ez történt


Van, amire építkeznünk

2017. 04. 13.


Van egy művészi és üzleti értelemben vett stratégiánk arra, hogyan hódítsuk meg a világot” – mondja Hamar Zsolt a Filharmonikusok jövőbeni terveiről a Népszavának adott interjúban.

Az új igazgató arról is beszélt, miért utasította vissza először a kinevezést, és miért mondott utólag mégis igent a NFZ zeneigazgatói posztjára: „Ha a feladat Zolit pótolni, akkor nem vállalom. Ha az ő örökségét minél inkább tiszteletben tartva, ápolva valami újat alkotni, akkor kezdjünk el beszélgetni. Ha vannak közös pontok az én elképzeléseim, a zenekaré és a fenntartóé között, próbáljuk meg.”

A teljes interjút itt olvashatják.

Az NFZ három évvel ezelőtt játszotta a József-legendát. Stefan Soltész vezényletével most újra előadják Richard Strauss balettjét, amelyet Kocsis Zoltán szívügyének, sőt küldetésének érzett.

Ezt nem lehet úgy játszani, mintha dühös lennék, se úgy, mintha lusta. Szeretek mindenkit, ezt kell érezniük!

– tanácsolja a karmester, aki szerint Kocsis keze nyoma azonnal felismerhető volt az együttes hangzásán, így, van, amire építkezni, hogy újra összeálljon a József-legenda.

„A mű majdnem akkora zenekart kíván, mint az Elektra. Strauss később, a háborút követően már nem komponált ekkora együttesre. Ez ilyen szempontból is fontos darabja az életműnek.” – olvasható a Népszava próbanaplójában.

 

Nyitókép: Vajda József, Népszava