When
Monday, 6 November 2017
From 7.30 pm
Where
Müpa – Béla Bartók National Concert Hall,
Budapest
Tickets
2.100 Ft, 2.900 Ft, 3.600 Ft, 4.300 Ft, 5.200 Ft
Tovább


Kocsis Zoltán-emlékkoncertLiszt Trois Odes Funèbres
Beethoven Piano concerto No. 4 in G major, Op. 58
Sáry László Sinfonia-Concertante (In memoriam Zoltan Kocsis)
Bartók-Kocsis Burlesque, op. 8/c, No. 3, BB 55/3
Bartók-Kocsis Burlesque, op. 8/c, No. 1, BB 55/1
Bartók-Kocsis Second dream, DD 71, BB 27/3
Bartók-Kocsis Scherzo, DD 71, BB 27/4

Vezényel: Hamar Zsolt és Dobszay Péter

Közreműködők: Gyenisz Kozsukin – zongora

Hungarian National Philharmonic Orchestra

Egy éve távozott el közülünk Kocsis Zoltán, hiányt hagyva maga után, de feladatot is adva: a magyar zenésztársadalomnak meg kell őriznie és ápolnia kell az örökséget, amelyet a korszakalkotó muzsikus ránk hagyott. A megőrzés része a tartalmas emlékezés is – ennek eszköze ez a hangverseny, amelyet a művész halálának első évfordulóján egykori zenekara ad.

A Nemzeti Filharmonikusok élén Kocsis munkáját folytató Hamar Zsolt, valamint Dobszay Péter vezényletével csupa olyan mű szólal meg ezen az estén, amely jelképesnek tekinthető: vagy tartalma illik a megemlékezés gesztusához – ilyen Liszt Három gyászódája -, vagy Kocsis Zoltán munkásságának egy-egy fejezetére emlékeztet.

Beethoven G-dúr zongoraversenye mindnyájunkban a fiatal, még szinte kamasz Kocsis varázslatosan garabonciás, lázadó alakját idézi fel: ezzel a kompozícióval nyerte meg 1970-ben a tizennyolc éves fiatalember a Magyar Rádió Beethoven-zongoraversenyét, s vált egy csapásra csupán szűk körben számon tartott, nagy ígéretből országosan ismert ifjú művésszé. Az sem véletlen, hogy ezt a darabot éppen a rendkívüli orosz zongoristafenomén, az egyszerre elmélyült és virtuóz Gyenisz Kozsukin tolmácsolja, hiszen őt éppen a Kocsis vezényelte Nemzeti Filharmonikusok meghívottjaként ismerhette meg néhány éve Budapest közönsége.

Sáry László művéhez sem kell magyarázat: tiszteletadó kompozíció, amely arra is figyelmeztet, milyen szoros kapcsolatot ápolt Kocsis egész pályája során a legújabb zenével, ezen belül a hozzá oly közel álló Új Zenei Stúdió munkásságával is. S végül a kocsisi repertoár legfontosabb fejezete: Bartók – de nem akárhogyan: a Négy zongoradarab mindegyike a zeneszerző nagy apostolának kongeniális hangszerelésében öltött új, a bartóki szellemhez méltó szimfonikus alakot.

A koncertet 18.00 órai kezdettel vetítés előzi meg, amelyen a 2015-ben előadott két Richard Strauss-mű, A béke napja és a Daphné bemutatójáról készült filmet tekinthetik meg a koncertre jeggyel rendelkezők. A felvételen Kocsis Zoltán vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat, a darabokat Némedi Csaba rendezte, a Müpa dokumentumfilmjének szerkesztő-rendezője Várbíró Judit.