Hangverseny Kocsis Zoltán emlékére
When
Saturday, 10 December 2016
From 19.30 - 22.00
Where
Müpa – Béla Bartók National Concert Hall,
Budapest
Tickets
5.200 Ft, 4.300 Ft, 3.600 Ft, 2.900 Ft, 2.100 Ft
Buy ticket


Hangverseny Kocsis Zoltán emlékére

A Nemzeti Filharmonikusok és a Müpa közös megemlékezése

Mozart Requiem K. 626 – Lacrimosa

Mozart Zongoraverseny d-moll K. 466

Rachmaninov-Kocsis Vocalise

Rachmaninov Vesperas – részletek

Bartók Cantata profana Sz. 94, BB 100

Bartók Négy zenekari darab op. 12, Sz. 51, BB 64 – Gyászinduló

 

Horváth István tenor

Sebestyén Miklós bariton

Perényi Miklós gordonka

Kocsis Krisztián zongora

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

 

Vezényel: Eötvös Péter, Kovács János, Somos Csaba

 

 

 

A jegyek elkeltek.

„Az örökérvényűségre kell törekedni, nem a véglegességre. Arra, hogy az adott pillanatban a lehető legőszintébben és leghitelesebben átadhassuk a közönség számára azt az élményt, amely a művel való első találkozáskor és a darabbal foglalkozás során folyamatosan ér bennünket. Nem tudok elképzelni ennél magasabb célt.” Ars poeticának is beillő mondataiban Kocsis Zoltán ugyanolyan világosan és árnyaltan fogalmazott, ahogyan zenei elképzeléseit és a világ dolgairól alkotott véleményét is tolmácsolta. S ha valaki, ő teljesítette az önmagával szemben támasztott elvárásokat: csaknem fél évszázadon át hódított előadó-művészetével a zongora mellől és a karmesteri pulpituson.

A legrangosabb magyar és nemzetközi díjak, kitüntetések birtokosát a Bartók-életmű kiemelkedő ismerőjeként és interpretátoraként tartják számon, Debussy-lemeze számos díjat nyert, kortárs magyar komponisták, köztük Kurtág György zenéjének egyik legavatottabb előadója volt, a világhírű zeneszerző számos darabját ajánlotta neki. Az ő nevéhez fűződik Richard Strauss színpadi műveinek újrafelfedezése, Schönberg Gurre-dalokjának és a torzóként ránk maradt, általa befejezett Mózes és Áronjának, Debussy Pelléas és Mélisande-jának nagysikerű előadása.

Az emléke előtt tisztelgő koncert Kocsis Zoltán zeneszerzőkhöz, kompozíciókhoz és előadókhoz fűződő kapcsolataira reflektál. A közreműködő Nemzeti Filharmonikus Zenekar vezetését 1997-ben vette át, hogy megújítsa az együttest, a Nemzeti Énekkarral számos nagyszabású produkciót hozott létre. Fia, Kocsis Krisztián az új magyar zongorista-generáció egyik legígéretesebb képviselője. Perényi Miklós egyike volt kedvenc kamarapartnereinek, az 1990-es Vocalise-átiratot nem egyszer játszották együtt. Kovács János karmesterrel kiváló szakmai kapcsolatot ápolt, zenekara sokat dolgozott vele, különösen az utolsó, a beteg Kocsissal együtt töltött évben.

És Bartók… A Bartók Új Sorozat etalon értékű felvételein a zongoradarabokat Kocsis Zoltán játssza, a zenekari művek legtöbbjét ő vezényli. A 2016-ban megjelentetni tervezett A kékszakállú herceg várát és A csodálatos mandarint vezényelte utolsó fellépésén a Müpában, október 7-én. A barát és pályatárs Eötvös Péter Bartókkal búcsúzik tőle.

100 évesek vagyunk