Ez történt


A Nemzeti Filharmonikusok Zenekari Akadémiájának munkája, napról-napra

2017. 12. 11.


A Zenekari Akadémia 4. napjáról készült összefoglalónkat itt tekinthetik meg:

A Zenekari Akadémia 3. napjáról készült összefoglalónkat itt tekinthetik meg:

A Zenekari Akadémia 2. napjáról készült összefoglalónkat itt tekinthetik meg:

A Zenekari Akadémia nyitónapjáról készült összefoglalónkat itt tekinthetik meg:


A Nemzeti Filharmonikusok kiemelten fontos feladatának tekintik a magyarországi zenekari zenészképzés ügyét. Teszik ezt egyrészről azért, mert – mint a magyar zenei élet zászlóshajója – felelősséggel viseltetik a magyar zenekultúra jövőjét illetően, másrészt fontos küldetésének tekintik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangzásának, stílusának öregbítését és hagyományainak továbbadását. Éppen ezért ez év decemberére a Nemzeti Filharmonikus Zenekar meghirdeti Zenekari Akadémiáját (NFZA).

A kodályi jelmondat alapján „Legyen a zene mindenkié!” megvalósítását, az NFZA első meghirdetett zenekari zenészképző projektje, kapcsolódva a KodáIy-év  záróhangversenyéhez, 2017. december 11- 17. között kerül meghirdetésre Hamar Zsolt zeneigazgató vezetésével. A projekthét tematikája ilyen módon Kodály Zoltán zenekari művészetére fókuszál. (Két ének op.5, Felszállott a páva – változatok magyar népdalra, BudaváriTe Deum). Ugyancsak a kodályi jelmondat szellemében, a projekthétre meghívást kapott az összes magyarországi, akkreditált zenei felsőoktatási intézmény, akik hallgatókat delegáltak, hogy részt vegyenek a programban. A hallgatók Budapestről, Győrből, Szegedről, Miskolcról, Pécsről és Debrecenből érkeznek. Fontos leszögezni, hogy az NFZA nem a hazai felsőoktatási rendszerben zajló hasonló irányú képzési formákkal kíván konkurálni, hanem azokat kiegészítve, azok eredményeire építve kíván modern, világszínvonalú posztgraduális képzést nyújtani, szolgálva ilyen módon a magyar zenekultúra ügyét, jelenét és jövőjét.

Az NFZA által kínált képzési forma lehetőséget teremt a hallgatók számára, hogy a Nemzeti Filharmonikus Zenekar vezető művészeinek mentoraltjaiként egyéni képzésben részesüljenek, majd egy intenzív közös munka eredményeképpen a Nemzeti Filharmonikusok hangversenyén aktív résztvevőként közreműködjenek. Emellett további fontos eleme a képzésnek, hogy a hallgatók állandó karmesteri jelenlét mellett kiscsoportos zenekari munkában vesznek részt, kamarazenei oktatásban részesülnek. A szinesztézia újszerű lehetőségeit kihasználva, a társművészetek tematikus impulzusait is beépíthetik munkájukba, így a hallgatók Sebő Ferenc, Dalos Anna előadásain, valamint a Fonó Zenekarral népzenei foglalkozáson vesznek részt.

A képzés fontos feladatának tekinti a hallgatók szakmai fejlődésének tervezését és nyomon követését, illetve a nagybetűs életre való felkészítését. Éppen ezért a képzésnek ugyancsak eleme a próbajátékokra való felkészítés. A felkészülés próbajáték-szimuláció segítségével történik, amely előremutató értékeléssel párosulva szolgálja a hallgató szakmai fejlődését és a későbbi eredményes szereplés esélyét. További fontos eleme a képzési formának az állandó önellenőrzés. Emiatt is fontos az első projekthét tapasztalatainak összegyűjtése és a további munkába való beépítése, így a programhét zárásaként, december 18-án egy közös értékelés keretein belül kerülnek a tapasztalatok levonásra.

A projekt szakmai része magában kívánja hordozni a magyar zenekultúra kiemelkedő óriásainak – Bartók Bélának, Kodály Zoltánnak és Dohnányi Ernőnek – szellemi örökségét, a mai magyar zenekari kultúra alapkőjének számító Ferencsik János és Simon Albert zenekarépítő, illetve zenekar-pedagógiai munkásságát, és nagymértékben épít a Nemzeti Filharmonikusok nemrég elhunyt főzeneigazgatójának, Kocsis Zoltánnak szakmai világlátására, makrokozmoszának zseniális karakterisztikájára és komplexitására. Mindez kiegészül Hamar Zsoltnak, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatójának zenekarépítő tapasztalatával, melyet a zenekari zenészképzés területén gyűjtött össze a világ fontos zenei centrumaiban /Zürich – Opera, Berlin – Karajan Akadémia, Wiesbaden – Orchesterakademie, Miami Beach, Florida (USA)- New World Symphony/.

A Nemzeti Filharmonikusok megtiszteltetésnek veszi, ha zenekari zenészképző programjával hozzájárulhat a magyar kultúra további fejlődéséhez, annak megerősítéséhez, és hosszútávon a világban való elismertségének elősegítéséhez. – vallja Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója.