Ez történt


Élmény, érték, arány

2017. 06. 01.


A 2017/2018-as évadban kétszer annyi koncert lesz, mint korábban – mondta el Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok megbízott főigazgatója az évadot bemutató szerdai sajtótájékoztatón Budapesten. Kiemelte, hogy sok mondanivalójuk van és a sok hangversennyel az együttesek jelenlétét erősítik a közönségben. A bérletes koncepcióval kapcsolatban közölte, hogy az évad végére a közönség számára érezhető lesz a hangversenyek által megrajzolt ív.

Sipos Bulcsú Kadosa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kabinetfőnöke közölte: a minisztérium a két együttest, a zenekart és az énekkart 2017-ben 1 milliárd 856 millió forinttal támogatja.

Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója arról szólt, hogy a bérleteket olyan karmesterekről nevezték el, akik az együttes történelméhez tartoznak, így Kocsis Zoltánról, Ferencsik Jánosról, Lukács Ervinről és Kobajasi Kenicsiróról. A templomi bérletsorozat négy hangversenyének négy különböző helyszín, a Szent István-bazilika, a Pozsonyi úti református templom, a Mátyás-templom és Dohány utcai zsinagóga ad otthont.

A Ferencsik-bérlet nyolc hangversenye a Müpában várja a közönséget: a szeptember 25-i első hangversenyen Ránki Dezső zongoraművész lép színpadra, elhangzik Kodály Nyári este, Liszt A-dúr zongoraverseny és Dohnányi I. szimfónia című alkotása. A hat koncertből álló Kobajasi-bérletben többek között Bizet, Berlioz, Grieg, Beethoven és Schubert művei szólalnak meg a Zeneakadémián. Az Olasz Kultúrintézet ad otthont a Kocsis bérlet öt rendhagyó előadásának, amelyeken Kocsis Zoltán átiratai is hallhatók lesznek. Az október 4-i koncerten közreműködik Kocsis Krisztián és elhangzik többek között Kocsis Zoltán Memento című műve is – közölte Hamar Zsolt.

A Lukács Ervin-bérletben kizárólag magyar szerzők művei hangzanak el – fűzte hozzá, kiemelve: ennyi kortárs zenét még sosem játszott a zenekar egy évadban, mint amennyit ősztől fog. A bérlet négy hangversenyén a Pesti Vigadóban mások mellett Dohnányi, Durkó Zsolt, Dubrovay László, Balassa Sándor, Kodály és Erkel alkotásai szólalnak meg.

Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karigazgatója elmondta: az énekkar a következő évadban Bach h-moll miséjétől kezdve kortárs, 21. századi magyar és nemzetközi oratórikus darabokban is fellép. A mintegy 80 tagú kórus „ezerarcú”, különböző típusú, hangú, jellegű művészek alkotják, akik a kis létszámú barokk előadást és a legnagyobb oratórikus darabokat is elő tudják adni – mutatott rá, hozzáfűzve: a Kodály-évhez kapcsolódva sok szereplésük lesz szerte a Kárpát-medencében, emellett Brüsszelben Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusát és Ligeti György Requiemjét éneklik novemberben.

Folytatódik a próbatermi vendégség című sorozat, amelynek házigazdája Batta András zenetörténész lesz. A három kamarazenekari hangversenyen klasszikus, romantikus és kortárs kamaraművek, kórusművek szólalnak meg. Az Operamacera című családi matinékon Rossini, Mozart és Donizetti művei várják a családokat. Bérleten kívül október 20-án a kiegyezés évfordulójára emlékezve rendeznek hangversenyt Erkel, Liszt, Mosonyi Mihály és Mihalovich Ödön műveivel a Pesti Vigadóban, valamint december 23-án A diótörőt adják elő a Müpában.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója kitért arra, hogy sok közös tervük van az együttessel, ilyen produkció lesz többek között a brüsszeli hangverseny is. Hamar Zsolt hozzáfűzte, hogy a közös projektek közé tartozik az a hangverseny, amelyen Eötvös Péter vezényli A kékszakállút és Senza sangue című saját művét.

100 évesek vagyunk