Ez történt


Egy ígéretes összkiadás kezdete

2007. 03. 01.


Supersonic – Bartók Béla:  Kossuth (szimfonikus költemény), A fából faragott királyfi (egyfelvonásos táncjáték); Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Kocsis Zoltán
1 SACD, Hungaroton HSACD 32502, 2006 (71'36″)


Bartók Béla, a zseniális zongoraművész és zeneszerző, specifikusan magyar zenét akart komponálni, hogy ellensúlyozza azt az osztrák-német örökséget, amelyből egyébként, számos művésztársával együtt, igen sokat profitált. Kossuth c. szimfonikus költeménye, mely Kossuth Lajos 1848-as hőstetteinek állít emléket, egzaltált romantikus nyelvet beszél; Kocsis Zoltán a Magyar Nemzeti Filharmonikusok élén csodálatos őszinteséggel és lendülettel tolmácsolja ezt a nyelvet. Előadásának szinte klasszikus megközelítésmódja példamutató plaszticitással állítja elénk ezt a gazdag zenekari faktúrát, míg a hangindítások pontossága és a színárnyalatok gazdag palettája révén a felvétel azonnal kivívta helyét a létező legmeggyőzőbb olvasatok között. Kocsis mindenfajta érzelgősséget elkerül a romantikusan kitárulkozó helyeken; előadása erőteljes és magabiztos, még a humoros vagy szomorú pillanatok is mindig megőrzik méltóságukat. A zenészek egész virtuozitásukat beleadják a szenvedélyes drámai effektusokba, melyeknek megvalósítása mindig hibátlan pontossággal sikerül.


A fából faragott királyfi képszerű zenéje alkalmat ad a zenekarnak, hogy valósággal kifényesítse hangszíneit, és Kocsis, mint kulturált muzsikus és neves zeneszerző/átdolgozó, bámulatosan érti a módját, hogy ezt elősegítse. A darab a zenekar minden egyes szólamának magas technikai szintjét is megmutatja; ez a szilárd alap végtelen szabadságot ad a partitúrában rejlő árnyalatok teljes gazdagságának kifejezéséhez. Az előadás valósággal duzzad az életerőtől, és a kifinomultság és a csillogás jól megfér egymás mellett. Ez az interpretáció érdekes találkozást ígér számunkra Bartók teljes életművével, hiszen ez a CD a Hungaroton új összkiadásának nyitó darabja. 


itb [Isabelle Trüb]
(Pizzicato, 2007. március 1.)

100 évesek vagyunk