Ez történt


Bartókra emlékeztünk szerte a nagyvilágban

2005. 09. 27.


Nagy sikert aratott a rendhagyó virrasztás Bartók Béláért, a Művészetek Palotájában telt ház előtt szólaltak meg a zeneszerző művei.


A Kocsis Zoltán által dirigált Nemzeti Filharmonikusok emlékhangversenyén Bozóki András kulturális miniszter ünnepi beszéddel köszöntötte a megjelenteket, de az eseményen magánemberként Orbán Viktor volt miniszterelnök és Mádl Ferenc volt köztársasági elnök is részt vett. A műsort éjféltől a Duna Televízió segítségével szinte a világ bármely pontján követhették, s a virrasztásba bekapcsolódott New York is, az a város, ahol Bartók az emigrációban hatvan éve elhunyt.


Már maga a virrasztási koncert gondolata is szép és felemelő volt Bartók Béla halála hatvanadik évfordulójának előestéje alkalmából, a hangverseny azonban minden képzeletet felülmúlt. A vasárnap este tizenegy órakor kezdődő első rész Erdélyi táncok, a Román táncok és a Magyar Képek című Bartók-művekből álló műsora is nagy sikert aratott, a második részben elhangzott Concertót pedig szűnni nem akaró vastaps fogadta, a lelkes közönség alig engedte le a színpadról Kocsis Zoltánt és a Nemzeti Filharmonikus Zenekart. A Művészetek Palotája teljesen megtelt, s feltűnően sok diák volt kíváncsi a koncertre és a hozzá kapcsolódó programokra, a Bartók-relikviákból összeállított kamarakiállításra és Káel Csaba Bartók 2005 című öttételes filmetűdjére.


A zeneszerző-zongorista-népdalgyűjtő személyes holmijait a magyarországi örökösök kölcsönözték, ezek között a látogatók megtekinthették Bartók táskáját, egyik kézírásos kottáját, dohánytartó facipőjét, valamint egy saját gyűjtésből származó furulyáját. Bozóki András a második rész előtt, éjfél után, az évforduló kezdetén méltatta Bartók Bélát, kiemelte:csak tiszta forrásból volt hajlandó dolgozni. Bozóki beszélt arról is, hogy a zeneszerző halk szavú volt, de a zenéje beszélt helyette. Fájdalmas, erőteljes, zaklatott művei évekkel előrevetítették a terror uralmát, a második világháború rémét, amely végül őt is amerikai emigrációba kényszerítette – tette hozzá. Bartók Béla végérvényesen összekapcsolta a két országot, a két kultúrát – emelte ki a kulturális tárca vezetője, köszöntve az új épületbe költözött New York-i Magyar Kulturális Intézet nyitóprogramját.


Bartók halálának hatvanadik évfordulójáról tegnap több helyszínen is megemlékeztek: két órakor a Farkasréti temetőben felújított síremlékénél koncert keretében koszorúztak, itt Schneider Márta helyettes államtitkár és Bónis Ferenc zenetörténész méltatta a zeneszerzőt. A Bartók Béla Emlékház megújult hangversenytermében négy órakor tartottak hangversenyt Bartók-művekből, este fél nyolckor pedig a Művészetek Palotájában a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara adott koncertet Fischer Ádám vezényletével, amelyen a hatvan éve elhunyt zeneszerző 3. zongoraversenye és a Kékszakállú herceg vára hangzott el Ránki Dezső, Németh Judit és Polgár László közreműködésével.


Kiss Eszter Veronika
(Magyar Nemzet, 2005. szeptember 27.)

100 évesek vagyunk