Ez történt


Bartók és a hintaló

2005. 12. 06.


Támogatóra vár a Hungaroton az új összkiadás elkészítéséhez


Egy-másfél milliárd forintba kerülne Bartók Béla összes művének újabb CD- és DVD-kiadása a legkorszerűbb hangtechnikával – értesült lapunk a Hungaroton Records igazgatójától. Azonban az összegnek egyelőre legfeljebb a töredékére van fedezet.


A kulturális tárca kétszázmilliót szán jövőre a Bartók-emlékévre. Az emlékbizottság Gyurcsány  Ferenc kormányfő részvételével ma tartja alakuló ülését, amelyen a program főbb eseményeiről is döntenek. Már többen szóvá tették, az emlékév kiváló alkalom lenne Bartók összes művének újabb lemezkiadására. Legutóbb Kocsis Zoltán zongoraművész, jeles Bartók-előadó hozta szóba a témát egy interjúban a Magyar Narancsban. Lapunk megtudta, a Hungaroton lemezkiadónál konkrét tervek is születtek – a zongoraművész közreműködésével – az új sorozatról.


Hollós Máté zeneszerző, a lemezkiadó igazgatója elmondta, nem használnának a huszonöt évvel korábbi összkiadásból egyetlen fölvételt sem az újhoz. A zeneszerző születésének centenáriumára kiadott LP-sorozat eddig az egyetlen teljes kiadás, amelyből utóbb 28 CD-t készítettek. Ezeket egy újabb lemezzel bővítették, amelyen a komponista korai hangját bemutató, időközben előkerült darabok szerepelnek. A sorozat jól terjedt az elmúlt másfél évtizedben világszerte. – Kocsis Zoltán azonban kivételes Bartók játékos, és ezt a lehetőséget feltétlenül ki kellene használni egy új összkiadás elkészítéséhez – jegyzi meg az igazgató. Hozzáteszi, a Bartók-interpretáció mára érettebbé vált a korábbinál, ami nem jelenti, hogy például Yehudi Menuhin vagy Szvjatoszlav Richter ne játszotta volna zseniálisan Bartók darabjait. A művészek egésze számára azonban nehezen emészthetőek voltak sokáig. Mára nemcsak Magyarországon, hanem világszerte érettebb, folyékonyabb előadásokban szólalnak meg.


A tervekről szólva Hollós Máté először megemlíti, licencként átvennék a Philipstől azokat a Bartók zongora szóló- és versenyműveket, amelyeket Kocsis Zoltánnal korábban vettek föl. E mellé rögzítenének minden kamaraművet, amelyben zongora is szerepel. Idetartoznak a hegedű-zongoraszonáták, a Kontrasztok című trió és a dalok. Fölvennék továbbá valamennyi zenekari művet Kocsis vezényletével. Utóbbiak közül már elkészült a Concerto, a Táncszvit és a Magyar parasztdalok rögzítése. Mondhatni, frenetikus sikere volt, külföldi díjat kapott, és a kritikákban „a Bartók-interpretáció új etalonjaként” említették. A legmodernebb „super audio” technikával (SACD-re) készült, a többi zenekari darabot is így akarják rögzíteni. A három híres színpadi művet pedig DVD-re vennék fel. Már elkészült A fából faragott királyfi hangfelvétele is a Nemzeti Filharmonikusokkal ennek alapján vennék föl az operaházi és a bábszínházi előadásokat. DVD-re kerülne A csodálatos mandarin és A kékszakállú herceg vára is. – Eldöntendő kérdés, A fából faragott királyfi és A csodálatos mandarin esetében melyiket válasszuk a meglevő koreográfiák közül. A hatvanas évek Harangozó-féléjét vagy a későbbi Seregi-félét – mondja Hollós. Erről az összkiadás szerkesztőbizottsága hozhat döntést, amelyben rajta kívül részt vesz Kárpáti János, Somfai László és Vikárius László zenetörténész, Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok igazgatója, Nádori Péter kiadói szakember és Kocsis Zoltán.


Csak a három színpadi mű DVD-változatának költsége közelebb van az egymilliárd forinthoz, mint a félmilliárdhoz a lemezkiadó igazgatójának becslése szerint. Az összes többi hangfelvétel és a licencdíj további félmilliárdot tenne ki: Az, említett új rögzítések csupán töredékébe kerül egy-egy átlagos Hungaroton-felvétel: zenekari mű esetén 5-6 millióba, kamaradarab esetén 2 millióba. – Az tehát, amit mi hozzá tudunk tenni a Bartók-összkiadáshoz, olyan, mint amikor költözik az egész család, és a kisgyerek viszi a hintalovát – jegyzi meg a muzsikus. Majd kiegészíti azzal, hogy az összkiadás munkáját külső támogatás esetén is csak több év alatt lehet elvégezni.


A majdani Bartók-sorozat előfutárának is tekinthetjük azt a DVD-lemezt, amely most jelent meg a Hungaroton kiadónál, és a zeneszerzőről készült háromrészes televíziós dokumentumfilmet tartalmazza Gyökerek címmel. Az operatőr-rendező Gaál István végigköveti a komponista személyes és művészi fejlődését anélkül, hogy egyetlen szó kommentárt fűzne hozzá. A filmen kizárólag Bartók leveleinek és tanulmányainak részletei szólalnak meg.


Varsányi Gyula
(Népszabadság, 2005. december 6.)

100 évesek vagyunk