Ez történt


Bartók Béla: Rapszódia, Scherzo, I. hegedűverseny

2008. 05. 30.


Ez a lemez nem igazi SACD, mivel a zongorára és zenekarra írott két művet az 1980-as években készült Philips-felvételek licenckiadásaként halljuk.


Így kritikámat az egyszerű sztereohangzás értékelésére korlátozom (egyébként is jobban szeretem az utóbbit, mint a legtöbb surround sound felvételt). A korai, de igen élvezetes Rapszódiának és Scherzónak máig sincs jobb előadása, és most, hogy külön is hozzáférhetők, a zenehallgatók kiváló alkalmat kaptak, hogy megismerkedjenek ezekkel a művekkel. Fischer Iván és zenekara kiválóan egyensúlyozott, idiomatikus kíséretet nyújt.


A nem mindig érdekes I. hegedűverseny új, 2006-os felvételen szólal meg. Kelemen Barnabás kétségkívül nagyképességű szólista; különösen nagy sikerrel alakítja ki a hosszú második tétel merészen lelkes karakterét. Karmesterként Kocsis gondoskodik róla, hogy a zenekari kíséret semmivel se maradjon le a szólista mögött élénkség dolgában. Így, bár nem bartóki „főművekkel” állunk szemben, mégis megéri a fáradságot a felvétel, különösen a zongorára és zenekarra írott két ritkaság. Aki kíváncsi a korai művekre, annak feltétlenül ajánlom ezt a lemezt.


Művészi minőség: 9/10
Hangminőség: 9/10


Kocsis Zoltán (zongora); Kelemen Barnabás (hegedű)
Budapesti Fesztiválzenekar
Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Fischer Iván
Kocsis Zoltán
Hungaroton-32504 (CD)
Referencia-értékű felvétel:  Rapszódia, Scherzo


David Hurwitz
(ClassicsToday.com, 2008. május 30.)

100 évesek vagyunk