Ez történt


BARTÓK BÉLA – Kossuth; A fából faragott királyfi

2007. 06. 15.


Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Kocsis Zoltán
Hungaroton 32502(SACD)
(A jelen párosítás korábban nem szerepelt lemezen)


Művészi színvonal: 10  Technikai minőség: 10


A Kossuth annyira kitűnő darab, hogy az ember nem érti, miért nem adják elő gyakrabban.  Nem sokkal hosszabb, mint Strauss Don Juan-ja, és a hangszerelés éppolyan ragyogó; ideális koncertnyitószám lehetne. Kocsis Zoltán új Bartók-lemeze semmivel sem marad le a zenekari Concerto döbbenetes felvétele mögött. A zenekart „habosra veri”, a rezek lelkesen reagálnak, a vonósok nagy szenvedéllyel és lendülettel játszanak. Az előadás sok új hívet fog szerezni a darabnak, és a SACD hangtechnika most is olyan pompásan hat, mint korábban.
A Kossuth-hoz hasonlóan A fából faragott királyfi is némileg mostohagyereknek számít Bartók művei között. Szimbolista cselekménye (hogy a zenéről ne is beszéljünk) nélkülözi A csodálatos mandarin húsbavágó erejét, de – hagyományos értelemben – könnyebb hallgatni; dallamvilága nyilvánvalóan a magyar népdalban gyökerezik. Nem sok előadás adja vissza a zene lélegzését olyan tökéletesen, mint Kocsisé. A karmester túlmegy a pantomim epizodikus mozzanatain, és felmutatja a nagyformát; a zenekari játék itt sem marad adós azzal az eleganciával, amelyet ez a gazdagon hangszerelt zene megkövetel.


Érdeklődéssel várom e pompás sorozat további lemezeit, és bármit, amit a Hungaroton ki szándékozik adni Kocsissal. Sok más zongoristából lett karmesterrel ellentétben, ő vérbeli dirigens, univerzális zenész, akinek minden jótulajdonsága érvényesül ezen a felvételen.


David Hurwitz
(ClassicsToday.com, 2007. június)

100 évesek vagyunk