Ez történt


BARTÓK BÉLA – Kossuth; A fából faragott királyfi

2007. 06. 15.


Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Kocsis Zoltán
Hungaroton 32502(SACD)
(A jelen párosítás korábban nem szerepelt lemezen)


Művészi színvonal: 10  Technikai minőség: 10


Ha valóban aktív zenekari játékot akarnak hallani, nem fognak csalódni egyrészt Stéphane Denčve új Roussel-lemezében (Naxos), másrészt ebben a teljesen elképesztő Bartók SACD felvételben. Az utóbbi egy méltatlanul elhanyagolt művel, a 18-perces Kossuth szimfonikus költeménnyel kezdődik, melyet a fiatal Bartók 1903-ban írt, és amely minden tekintetben felér Liszt szimfonikus költeményeivel vagy Strauss Halál és megdicsőülés-ével.


Kocsis Zoltán lendületesen, amellett nagy türelemmel közeledik a partitúrához, minden szakasznak jó gondját viselve, a magasztos folyamatoknak éppúgy, mint a feszültség és szenvedély hosszú fokozásainak. Nagyszerű hangulatot tud kelteni ott, ahol a zene lassan elcsendesül („Mindennek vége”). Érdemes emlékeztetni arra, hogy Kocsis, aki a Magyar Nemzeti Filharmonikusok vezető karnagya, korábban lemezre vette Bartók zenekari Concertóját. Ő sokkal sikeresebb karmesterként, mint más zongoraművészek (Mikhail Pletnyovra gondolok).
A fából faragott királyfi A csodálatos mandarin testvérműve, vagyis balett, mely elbeszélést követ. A fából faragott királyfi nem annyira magasztos, mint A csodálatos mandarin; a cselekményt könnyű követni. Kocsis letisztult és markáns vezénylése annyit mond el a zenéről, és olyannyira képes a különböző jelenetek lényegébe hatolni, hogy alig várjuk a Mandarin-interpretációjával való megismerkedést.


A zenekar nagyszerűen, rendkívüli hangulatfestő erővel reagál karmestere intencióira. Hallgassák meg a 15. track-et, ahol a királyfi belép az erdőbe: micsoda színgazdagság válaszol a varázslatra! Reméljük, nem kell soká várnunk a sorozat folytatására.


Christophe Huss
(ClassicsTodayFrance.com, 2007. június)

100 évesek vagyunk