Ez történt


„Az NFZ ma a világ egyik csúcszenekara”

2009. 07. 21.


A Nemzeti Filharmonikus Zenekar a 40. jubileumi „Karintiai Nyár” nyitókoncertjére volt hivatalos Villachban. A koncertről szokatlan módon már másnap számos újság közölt kritikát, az osztrák közrádió (Ö1) pedig a koncert másnapján a teljes hangversenyt leadta.


Részletek a megjelent kritikákból.


 


Wiener Zeitung, 2009. július 15.


Kocsis Zoltán a Karintiai Nyár villachi nyitókoncertjén úgy zongoraművészként, mint kiváló dirigensként is bizonyította, hogy igazi világklasszis. (…)  Thomas Daniel Schlee „Musik für ein Fest” című darabja a legjobb kezekbe került Kocsis és együttese előadásában, s méltó volt a 40. jubileumi előadás nyitószámához. Ezt követte Liszt Ferenc Esz-dúr zongoraversenye erőteljes, dinamikus, temperamentumos, virtuóz előadása. Kocsisék 20 percen át a magyarság legjavának sűrítményét kínálták a közönségnek. A Magyar Nemzeti Filharmonikusok Eroica előadása feltette a pontot az i-re. Ritkán hallunk ilyen színes, tömény előadást, az együttes valamennyi szekciójának egységes, szép teljesítményével.


Az NFZ ma a világ egyik csúcszenekara, nem kis mértékben az együttest dirigáló zongoraművész bravúrjának köszönhetően.


Oskar Tronkli


 


Kleine Zeitung, 2009. július 15.


Thomas Daniel Schlee a Karintiai Nyár nyitókoncertjével nem csupán azt bizonyította be, milyen kiváló zeneszerző (Musik für ein Fest címmel az ő műve is felcsendült a Fesztivál 40. jubileuimi nyitókoncertjén), hanem remek zenekarválasztásával azt is, hogy jó gazdája a patinás osztrák fesztiválnak. A világklasszis Kocsis Zoltán vezette együttes teljesítménye méltó volt hírnevéhez, Kocsis pedig zongoratudása legjavát nyújtotta a közönségnek. Technikailag és művészileg tökéletes Liszt Esz-dúr zongoraversenye, hol erőteljes, hangsúlyos, hol lírai játékos előadása bámulatos volt, különösen a II. tételben folytatott dialógusa hangszertársaival. Az Eroica előadásának minden egyes hangját Kocsis 'hangtervezői' gondossággal építette fel, s tartotta egybe. Együttese méltán köszönhette meg a villachi közönség rendkívül elégedett tapsát.


Wilhelm Rainer


 


Kronen Zeitung, 2009. június 15.


Az öröm egy percre sem hagyott alább, amiről a Kocsis Zoltán vezette Magyar Nemzeti Filharmonikusok gondoskodtak.


Thomas Daniel Schlee 10 perces műve a Karintiai Nyár remek nyitószámának bizonyult. A magyarok gondoskodtak arról, hogy az ünnepi este egyetlen pillanata se szürkülhessen el.


Fantasztikus szinkronitással dirigálta Kocsis zenekarát, miközben Liszt Esz-dúr zongoraversenyét játszotta, a kettős tehetség egy csodálatos tanúbizonyságát demonstrálva.   


Jogos volt a sok és zajos taps a nyitókoncert végén, melyet az Ö1 egyébként felvett, s hamarosan közvetít.


Irina Lino

100 évesek vagyunk