Ez történt


Az Év Művészei 2011-ben

2011. 09. 30.


A Nemzeti Filharmonikusok titkos szavazással megválasztották az Év Művészét és az Év Énekesét.

 

2011-ben a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a kitüntető címet KOÓ TAMÁS csellóművésznek, a Nemzeti Énekkar pedig GAVODI ZOLTÁN tenor-énekművésznek ítélte oda. 

 

Az ünnepélyes díjátadásra 2011.október 26-án kerül sor.

Mindkét művész-kollegának szívből gratulálunk!

 

Névjegyek:

 

KOÓ TAMÁS – csellóművész 

1974 óta tagja a Nemzeti Filharmonikus Zenekarnak (korábban Állami Hangversenyzenekar), 1975 óta szólócsellistája. Egyetemi docensként gordonkát és zenekari szólamismeretet oktat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Vonós és Húros Hangszerek Tanszékén. Számos díjat és kitüntetés kapott. Részt vett az 1973-as Nemzetközi Pablo Casals versenyen, ahol II., vagy a lipcsei J.S.Bach gordonkaversenyen, amelyen IV.  helyezést ért el. Boldog tulajdonosa egy Ferencsik-gyűrűnek, és a Bartók-Pásztory kitüntetésnek.  Kedvenc művei közt szerepel Schubert C-dúr kétcsellós kvintettje. Szabadidejében szívesen kerékpározik, bridzsel, de leginkább a családja körében érzi jól magát.

 

 

GAVODI ZOLTÁN – tenor-énekművész 

Szólistaként főleg kontratenor felkéréseket vállal szívesen, de tenorként is közreműködött már több alkalommal operákban, hangversenyeken, zenés színdarabokban, valamint lemezfelvételeken. Repertoárján a középkori és kora reneszánsz bonyolult vokálpolifóniától –Machaut / Dufay– a legújabb kortárs zenéig – Eötvös / Gyöngyösi– minden korszak és stílus megtalálható. Olyan kiváló karmesterek irányítása alatt lépett fel többek közt szólistaként, mint Kocsis Zoltán, Vashegyi György, Straussz Kálmán. Évek óta az A:N:S Chorus, a Nemzeti Énekkar, a Purcell Kórus, a Szt.Efrém Bizánci Férfikar és a Voces Aequales koncertjeinek állandó közreműködője.

100 évesek vagyunk