Ez történt


Az év magyar klasszikus zenei produkciója hanglemezen kategóriadíjra jelölték a legújabb Bartók lemezt

2010. 11. 30.


2010. december 6-án immár tizedik alkalommal rendezi meg a GRAMOFON zenei magazin szerkesztősége és kiadója a GRAMOFON Díjak átadását. A díjazás elsődleges célja, hogy a magyar klasszikus zene és a jazz értékteremtő művészeinek nyilvánosságot teremtsen, és ezzel hozzájáruljon a két műfaj társadalmi megbecsülésének megszilárdításához, a zeneművészek presztízsének emeléséhez.
 
A díjazás menete az eddigiekhez hasonló: a Gramofon című zenei lapban rendszeresen publikáló kritikusok három jelöltet állítanak azon lemezek közül, amelyekről ötpontos, illetve a „korszakalkotónak” minősített ötcsillagos méltatás jelent meg a lapban 2009 decembere és 2010 szeptembere között. A jelöltek közül a legtöbb kritikusi szavazattal rendelkező kapja a legjobb lemezfelvételnek járó kategóriadíjat.
 

A Gramofon zenei magazin két fődíj sorsáról is dönt. A zsüri tagjai Várkonyi Tamás főszerkesztő, Bércesi Barbara főszerkesztő-helyettes, Albert Mária főmunkatárs, H. Magyar Kornél főmunkatárs és Retkes Attila felelős kiadó. Azon zeneművészek vagy alkotóközösségek közül kerül ki az idei kedvezményezett, akik eredményekben gazdag életművet tudhatnak maguk mögött, illetve az elmúlt 3-5 év távlatában folyamatosan vagy ugrásszerűen kimagasló előadói teljesítményt nyújtottak – akár élő hangverseny, akár hangfelvétel, akár progresszív műhelymunka formájában.

 

100 évesek vagyunk