Ez történt


A Nemzeti Filharmonikus Zenekar egyvégtében játssza el Beethoven kilenc szimfóniáját

2009. 10. 12.


A Nemzeti Filharmonikus Zenekar egyvégtében játssza el Beethoven kilenc szimfóniáját november 8-án, a Zeneakadémián. Az együttes ezzel a nem mindennapi vállalkozással búcsúzik a rekonstrukció miatt átmenetileg bezáró Zeneakadémia legendás Liszt Ferenc téri épületétől. A november 3-9. közötti Épületbúcsúztató Fesztivál egyik kiemelkedő eseménye lesz a „Beethoven NonStop”

 

A kilenc szimfóniát hármasával játssza el az együttes, két szünettel, november 8-án 15h-tól. „Tulajdonképpen a célom ezzel a sorozattal nem valamiféle teljesítmény- vagy erődemonstráció, hanem az, hogy a szerzői stílusfejlődést azokon a műveken mutassam be, amelyeknek műfaja az egész életmű meghatározó része. Egyes darabjai híven mutatják dokumentálják egyebek között azt a hihetetlenül sokrétű és árnyalt világot, amelyet összességében „Beethoven-stílusnak” hívunk. Ilyen ugyanis a szó szoros értelmében nincs. Vannak természetesen külön stílusjegyek, amelyek összeköthetnek akár bizonyos korszakokat is, de Beethoven zenei nyelvezete olyannyira heterogén, hogy adott esetben lefedhetné akár három-négy komponista életművét is” – mondta Kocsis Zoltán az egyedülálló vállalkozásról.

 

A Nemzeti Filharmonikusok és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem között több megállapodás is létrejött a közelmúltban. Az NFZ a jövőben rendszeresen fogadja az egyetem növendékeit, akik megismerkedhetnek egy világhírű együttes napi munkájával, részt vehetnek a próbafolyamatokban, s így gyakorlati zenekari tapasztalatokra is szert tehetnek egyetemi éveik alatt. Ez az együttes szándékai szerint a fiatal zenészek diploma utáni boldogulásukat segíti majd.

 

A fiatal tehetségeket támogatja Nemzeti Filharmonikus zenekar továbbá azzal az új koncertgyakorlatával is, hogy koncertjeire rendszeresen meghív egy-egy tehetséges növendéket, aki lehetőséget kap a bemutatkozásra élesben, nagyközönség előtt, élvonalbeli hangversenyen.

 

A Zeneakadémia Épületbúcsúztató Fesztivál további programjai, melyek keretében Kocsis Zoltán háromszor is fellép (november 3-án Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás szonátaestje nyitja a fesztivált, november 5-én Dráfi Kálmán Kocsis Zoltánnal és Vásáry Tamással tiszteleg Fischer Annie és Cziffra György művészete előtt, november 8-án pedig Beethoven NON STOP) a www.lisztakademia.hu-n olvashatóak.

 

További információk: Kálmán Zsuzsa, Image Factory: 315-3201, 0630-9495 837

100 évesek vagyunk