Ez történt


A nagykövetség kötelez

2009. 12. 01.


„A kotta keresztjei olyanok, mint az élet keresztjei: felemelnek”- írta Ludwig van Beethoven. Van-e annál nemesebb, mint elesett, éhező, betegségektől veszélyeztetett gyermekek segítségére sietni, kinek-kinek a maga eszközeivel? A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Kocsis Zoltán a zenét állította e fontos cél érdekébe, amikor 2006 decemberében Sir Roger Moore-tól átvette az ENSZ gyermekszervezetének jószolgálati nagyköveti megbízólevelét.

 

Radványi Géza Valahol Európában című híres filmje indította már évekkel korábban az együttest jótékony célú akciókra, amelyben a háborúban üldözötté vált, elvadult gyerek-hordát egy muzsikus a tehetségével, jóságával s a zene erejével szelídíti meg. Kocsis Zoltán, az NFZ fő-zeneigazgatója is komoly múltat mondhat magáénak a rászoruló gyermekek támogatásában; a 70-es években a szegényeket támogató alapítvány, a SZETA tagja volt, a 90-es évek eleje óta pedig egy gyermekmentő szervezet számára ajánlja fel minden születésnapi koncertjének bevételét.

 
Az együttes jószolgálati tevékenységét olyan fontosnak tartja a nemzetközi közvélemény, hogy három éve Sir Roger Moore személyesen  jött el Budapestre megköszönni a magyar muzsikusoknak és nem utolsó sorban közönségüknek a fontos segítséget.

 
Az UNICEF- nagykövet Nemzeti Filharmonikusok idei jószolgálati koncertjét december 22-én és 23-án, a Szegedi Nemzeti Színházban, majd a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében tartja. Műsoron Beethoven: Missa Solemnis című műve. A koncertek teljes bevételét az UNICEF magyarországi szervezete a rászoruló gyerekek ruházatára, védőoltására, orvosra, ételre, ruházatára fordítja.

100 évesek vagyunk