Ez történt


A Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar bombasikere a BJU nagytermében

2003. 02. 13.


A zenekar hangzása csodálatosan fényes, erőteljes és világos volt, és a lenyűgöző muzsika azonnal elárasztotta a Bob Jones Egyetem (BJU) hatalmas nagytermét.
Hamar Zsolt karmester magabiztosan vezényelte a nyolcvan éve alapított, első számú magyar zenekart, amely a koncertet Debussy művével, az Egy faun délutánjával nyitotta.
Mallarmé remekmívű költeménye Hamar értelmezésében és a zenekar megvalósításában gyengéd, magával ragadó zenével kelt életre.


;
;

Az est stílszerű nyitódarabja egyben az utána következő művek nagyszerű bevezetése is volt.
A közönséget ezután Liszt Esz-dúr zongoraversenyének sodró lendülete ragadta magával, amikor Mocsári Károly ujjai alatt a majd' háromméteres Baldwin-hangversenyzongorán felhangzott a mű.


;
;

Liszt ismert tolmácsolója magával ragadóan adta elő ezt a nagyszerű zenét.
Mocsári erőteljes, virtuóz előadását lenyűgöző volt nézni is, nem csak hallgatni. A zongorista egész teste részt vett az előadásban. A kitartott trillák és a gyors, vad arpeggiók alatt ujjai lenyűgöző erejéről tett tanúságot, és pedálmunkája is bámulatos volt.
Hamar tökéletes egyensúlyt tartott a szólista és a zenekar között, és a Liszt-mű megrázó, szenvedélyes és tökéletesen kidolgozott előadásban szólalt meg vezényletével.
A hangverseny utolsó számát, Csajkovszkij Negyedik szimfóniáját a Filharmonikusok szintén tökéletes odafigyeléssel, lebilincselő játékkal interpretálták.
Az est megkoronázásaképpen pedig mi mást is játszhattak volna, mint Brahms magával ragadó Első magyar táncát.


;
;

Az este során Hamar karmester engem önkéntelenül is egy bűvészre emlékeztetett, ahogy egymás után húzza elő cilinderéből a formás, szép fehér nyulakat.
A bűvész csodanyulai ezen az estén a zenekar csodás fafúvósai, hihetetlen kürtösei és lenyűgöző vonósai voltak, akik mind feledhetetlen teljesítményt nyújtottak.
Köszönet a BJU-nak, hogy városunkban is meghallgathattuk ezeket a remek magyarokat.


;
;

Ann Hicks
(The Greenville News)

100 évesek vagyunk