Ez történt


A legjobb hazai lemezfelvétel (Gramofon díj 2009)

2009. 11. 24.


„Az év legjobb hazai lemezfelvétele” díjat nyerte el a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Bartók: Zenekari művek című cd-je Kocsis Zoltán vezényletével. Kilencedik alkalommal adták át a GRAMOFON Díjat idén november 23-án.

 

A Gramofon című zenei folyóiratban rendszeresen publikáló kritikusok három jelöltet állítanak azon lemezek közül, amelyekről ötpontos, illetve a korszakalkotónak minősített ötcsillagos méltatás jelent meg a lapban 2008 decembere és 2009 szeptembere között. A jelöltek közül a legtöbb kritikusi szavazattal rendelkező kapja a legjobb lemezfelvételnek járó kategóriadíjat.

 

Az idei kategóriadíjak jelöltjei voltak:

 

Az év magyar klasszikus zenei produkciója hanglemezen

  • Bartók: Zenekari művek (II. szvit, Táncszvit, Román népi táncok) – Nemzeti Filharmonikus Zenekar, vezényel Kocsis Zoltán (Hungaroton)
  • Mahler: IV. szimfónia – Budapesti Fesztiválzenekar, vezényel Fischer Iván (Channel Classics – Karsay és Társa)
  • Sáry László: Niagara – Manuel Zurria (BMC Records)

 

Díjnyertes felvételünk a BBC figyelmét is felkeltette, s Nagydíjra jelölte legújabb Bartók lemezünket.

 

A Bartók Új Sorozat indítása előtt piackutatási céllal készült el a Táncszvit felvétele együtt a Concertóval és a Magyar Parasztdalokkal. Ez volt az első SACD /szuperaudió/, öt csatornás technikával rögzített Hungaroton lemez. A CD sikerén felbuzdulva dőlt el, hogy szükséges egy új, a mai kor ízlésének megfelelő Bartók-sorozat elkészítése. 2009 tavaszán jelent meg a mostani Gramofon-díjas lemez, amelyen a II.szvitet, a Román táncokat, a Román népi táncokat, és a Táncszvitet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar játssza Kocsis Zoltán vezényletével.

 
„Nagyon örülök, hogy a viszonylag keveset játszott Bartók művek megelőzték az igen népszerű IV. szimfónia felvételét Mahlertől, mert ez azt jelenti, hogy egy kevéssé népszerű Bartók-mű, a II. szvit azért tudott első helyre kerülni, mert az ítészek felismerték, hogy milyen fontos állomás ez a darab a bartóki életműben.” – mondta az eredményhirdetés után Kocsis Zoltán.