Ez történt


A július 31-i koncert után, Tiszadob és Kaposvár előtt…

2010. 08. 04.


 Antal Mátyás vezényelte a július 31-i, idei utolsó koncertet Martonvásáron.

 

„Ragyogó időben, zsúfolt nézőtér előtt csendült fel Beethoven Hármasversenye a kitűnő hegedűs Baráti Kristóf, a csellista Fenyő László, és a zongorista Hernádi Ákos szólójával. A C-dúr mise énekes szólistái is ragyogó diszpozícióban, egymást segítve és kiegészítve szólaltatták meg a „kismartoni” művet. Élvezet volt vezényelni a Nemzeti Filharmonikus Zenekart és Énekkart, akik most is remek partnerei voltak vendégművészeinknek; Fodor Beatrixnak, Meláth Andreának, Brickner Szabolcsnak és Bretz Gábornak” – mondta a koncert után Antal Mátyás.

 

 

Amíg a Nemzeti Filharmonikusok Vásáry Tamás és Antal Mátyás vezetésével a második és a harmadik martonvásári koncertre készültek, a főzeneigazgató, Kocsis Zoltán a nyár további fontos eseményeire gyakorolt. Augusztus 6-8 között tartják a 13. Tiszadobi Zongorafesztivált. A műsort a rendezők Frédéric Chopin lengyel zongoraművész és zeneszerző születésének 200. évfordulója tiszteletére állították össze. A komponista népszerű művei, így balladái, szonátái, mazurkái, keringői és hangverseny – etűdjei közül több is felhangzik majd Kocsis Zoltán mellett Szokolay Balázs, a fiatal grúz tehetség, Nicolas Namoradze, és Hauser Adrienne előadásában.

 

A fesztivál zárókoncertjén Kocsis Zoltán zongoraművész kamara-partnere Kelemen Barnabás lesz, Chopin átiratok mellett Beethoven, Bartók és Brahms művei is felcsendülnek.

 

 

Első ízben rendezik meg augusztus 13-20 között a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált. Kocsis Zoltán jelentős szerepet vállalt ezen a rendezvényen is. Az augusztus 13-i nyitónapon a Katona történetét vezényli (Stravinsky), a további hét napon pedig a zongorához ül, és – többek között – Joshua Bell, Rados Ferenc, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás lesz a kamarapartnere.

 

„Tavaly nagysikerű koncertet adtunk Kelemen Barnabással Kaposváron, már akkor érlelődött a fesztivál gondolata, amit Kokas Katalinnal együtt tervezgettek. Az első rendezvény mindig nagy ugrás a sötétbe – mondja Kocsis -, de ha a rendezőknek ennyi világsztárt sikerült meggyőzniük, akkor a közönséget se lesz nehéz! Nem csak az előadók névsora, de a műsor is különlegességeket ígér. A katona története Magyarországon először hangzik fel olyan komplex formában, ahogy azt az alkotók megálmodták. A narrátor szerepében Mácsai Pál lép fel, a táncbetéteket három táncos pár eleveníti meg. Jól ismerem a művet, sokszor elemeztem az Új Zenei Stúdióban annak idején.

 

A Kreutzer szonátát is többször játszottam már, de Joshua Bellel még soha. Az új, ismeretlen partner mindig izgalmas. Nem elég, ha valaki jó zenész, sok jó muzsikusból még nem biztos, hogy remek kamarazenei együttes válik. Fontos az empátia, a hangszín, az intonáció, és nem utolsó sorban hangszer kérdése is, létre jön-e olyan izgalmas előadás, amiért csinálni érdemes.

 


Kocsis Zoltán és Rados Ferenc próbál

Biztos izgalmas lesz az a Kurtág-est is, amit egykori tanárommal, Rados Ferenccel tartunk. Preklasszikusok átdolgozásai és eredeti darabok szerepelnek az esten, és mindegyik valamilyen módon kötődik Pilinszky személyéhez. Sok Kurtág mű született Pilinszky-hatásra, néha csak utalás történik egy-egy Pilinszky-sorra, máskor csak a vers kísérőzenéjét írta meg, vagy éppen hagyományos versmegzenésítést készített.

 

Reményeim szerint ezen a koncerten bemutatjuk, hogy a muzsika a – temperamentumban, gondolkodásban, zenei előképzettségben – teljesen más zenei világot képviselő zenészeket is összehozhatja. Ez persze – és ezt üzenem mindenkinek – , nagy részben tolerancia és alkalmazkodás kérdése!”

100 évesek vagyunk