Ez történt


A hónap lemeze a BBC Magazinban

2010. 08. 18.


Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikusok márciusban megjelent Bartók CD-je (Bartók Új Sorozat) lett a hónap lemeze a BBC Magazin 32 kritikusának szavazata alapján. A sorozat 16., márciusban megjelent lemezén két olyan mű hangzik fel, amelyet Bartók Paul Sacher megrendelésére írt; A Divertimento vonóshangszerekre(1939), és a Zene húroshangszerekre, ütőkre és celestára (1936), valamint a Magyar képek(1931). A BBC Magazin – már megjelent – szeptemberi száma több oldalt szentel a lemez méltatásának.

 

Erik Levi kritikus:

 

„A Hungaroton lenyűgöző SACD hangzását a Zene felvétele példázza a leghatásosabb módon. Bartók sűrűn ellenpontos zenei szövetének minden egyes fonala elképesztő tisztasággal szólal meg; a két vonószenekar antifóna-szerű párbeszéde és az ütősök belépése az első tétel tetőpontján hátborzongatóan hatásos. Az előadás maga egészen lenyűgöző, Kocsis meglepően gyors tempóválasztása a nyitó Andante tranquillóban sürgető, előremutató lendületet parancsol, amelyet a darab többi részében következetesen fenntart. (…) Kocsis és kitűnő zenekara erősen idiomatikus formát és csodás hangulatot ad a népzenei ihletésű dallamoknak, külön kiemelendő az „Este a székelyeknél” lassú részeinek gördülékeny rubatója, vagy a meglehetősen groteszk „Kicsit ázottan” közvetlen, spontán megformálása.”

 

Kocsis Zoltán:

 

“Ez a díj a hozzá tartozó recenzióval együtt nem csupán azt bizonyítja, hogy figyelnek ránk, de azt is, hogy nem kell okvetlenül magyarnak vagy közép-európainak lenni a kompetencia eléréséhez. Esetünkben egy tökéletesen tájékozott kritikus illeszti be a talán legfontosabb Bartók-műveket reprezentáló produkciónkat saját, sok-sok felvétel és hangverseny-produkció meghallgatásával megalapozott értékrendjébe, amelyben azok máris igen előkelő helyet foglalnak el. Természetesen nagyon örülök annak is, hogy vannak még értő fülek, de talán legjobban annak, hogy a szerzői instrukciók maradéktalan megvalósításába vetett hitünk most sem maradt visszhangtalan. Ez alkalommal is – mint már annyiszor – kiderült: a Bartók-zenéhez a legpontosabb útmutatót maga a szerző nyújtja.”

 

2006-ban, Bartók Béla születésének 125. évfordulóján indult útjára a Bartók Új Sorozat, mely – a tervek szerint – harmincegy CD-n mutatja be a zeneszerző teljes életművét.
A lemezek hazai és nemzetközi megítélése is egyedülálló. Hét Supersonic, két Choc, egy Arany-hangvilla, egy Excellentina, és az idén első alkalommal kiosztott komolyzenei Fonogram Díj kapcsolódik az albumokhoz.

 

Az SA-CD kifejezés az angol Super Audio Compact Disc kifejezés rövidítése – olyan optikai zenehordozó médium, amelyet azért dolgoztak ki, hogy továbbfejlesszék az 1983-ban bevezetett (ma már hagyományosnak tekintett) kompakt diszk minőségét és színvonalát. Lehetőséget biztosít a többcsatornás (multichannel) hangátvitelre, fenntartva ugyanakkor a hagyományos CD-vel való kompatibilitást is.

 

http://www.bbcmusicmagazine.com/music-choice/september-2010/
disc-month

 

100 évesek vagyunk