Ez történt


A főváros elégedett, a zenekar nem (Vita – 1. rész)

2004. 01. 14.


Fischer Iván új zenészeket szerződtetne, de úgy érzi, a jelenlegieket is elszívhatja a jobban fizető állami zenekar.


Hosszú távon komolyabb gondok elé néz a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ), mint most – mondta lapunknak Fischer Iván zenekarvezető -, ha nem emelkedik az együttes támogatása. Hozzátette: már most égetően fontos volna a hiányzó zenekari tagok helyére nyolc-tíz zenészt felvenni, a hangszerpark több darabját felújítani és cserélni, valamint a zenekari tagok fizetését rendezni. Jelenleg az együttesben dolgozók vállalkozóként veszik fel az őket megillető fizetést, ami jóval kevesebb, mint például a Nemzeti Filharmonikusoknál dolgozók bére. Ugyanakkor a zenekar régi-új projekteket is tervez, szeretné feleleveníteni egykori nyári fesztiválját, és operákat felvenni repertoárjába. A megoldáshoz mintegy 300 millió forintra volna szükség.


Fischer Iván hozzátette: problémáik tovább súlyosbodhatnak, ha a hazai komolyzenei zenekarok, így a BFZ támogatása sem közeledik a jelentősen magas állami dotációban részesülő Nemzeti Filharmonikusok támogatásához. Az, hogy a Kocsis Zoltán vezette zenekar több mint másfél milliárd forintban részesül évente, olyan problémákhoz vezet többek között, hogy elszívja a zenészeket más zenekaroktól, olcsóbb jegyárakat kínálhat a közönségnek.


Fischer úgy véli: együttesét övezi a legnagyobb közönségsiker a fővárosban – egy-egy koncertjét kétszer-háromszor is megismétlik -, Magyarország azonban még nem tart ott, hogy a közönség igénye is szerepet játsszon a támogatások meghatározásánál. A fesztiválzenekar annak ellenére igen népszerű, hogy legolcsóbb koncertjegye kétezer forintba kerül, kétszer annyiba, mint a Filharmonikusoké.


A Budapest Fesztiválzenekar 2004-ben valamivel több mint 600 millió forintból gazdálkodhat. Tavaly 300 millió forintot kaptak Görgey Gábor kulturális miniszter keretéből. Az elképzelés az volt, hogy néhány év alatt kiegyenlítődne a két zenekar tárnógatása. Noha. az idén először a Hiller István vezette tárca büdzséjében a zenekar már külön sorón jelentkezik, a támogatás mértéke csökkent: 285 millió forint.


Hogy Budapest önkormányzata pontosan mennyit oszt a BFZ-nek, várhatóan február végén derül ki, amikor elkészül a főváros költségvetése. Körmendy Ferenc, Budapest kulturális bizottságának elnöke úgy fogalmazott: a BFZ és a főváros közötti szerződésben foglaltakat – miként eddig is – most is teljesíteni fogják: 300 millió forint feletti összegre számíthat Fischer Iván.
A bizottság elnöke elmondta azt is, hogy most az önkormányzat nem tud lépést tartani a jelentős állami támogatásokkal, nem tudja kompenzálni a Nemzeti Filharmonikusok ég más zenekarok, de például a Nemzeti Színház és a főváros teátrumai közötti dotációs különbségeket sem. Körmendy ennek ellenére egyelőre különösebb feszültséget nem tapasztal, Budapest intézményei színvonalas művészeti tevékenységet folytatnak.


Fischer Iván viszont úgy vélekedik, az aránytalanság nehézzé teszi a minőségi munkát, és sorvadásra ítéli az alulfinanszírozott intézményeket.


Farkas Tímea
(Népszabadság)


A Vita további részei: